Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

καρκινογόνο PhIP

     karkinoγóno PhIP     
carcinogen PhIP

     καρσίνοτζεν PhIP     

Ερμηνεία:

2-Αμινο-1-μεθυλ-6-φαινυλιμιδαζο [4,5-b] πυριδίνη [2-Amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP)]είναι η κυριότερη ετεροκυκλική αμίνη που δημιουργείται κατά το μαγείρεμα κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διατροφική έκθεση στο καρκινογόνο PhIP έχει βρεθεί ότι προκαλεί καρκίνο του προστάτη στους επίμυες. Η καρκινογονικότητα της PhIPπροέρχεται μαπό το σχηματισμό προσαγωγών PhIP-DNA adducts.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Robert J. Turesky, Lin Liu, Dan Gu, Kim M. Yonemori, Kami K. White, Lynne R. Wilkens, Loic Le Marchand
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 
Published in final edited form as: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2013 March; 22(3): 356–364. Published online 2013 January 17.
 
Jean-Marie Fede, Anup P. Thakur, Nigel J. Gooderham, Robert J. Turesky
Chem Res Toxicol. 
Published in final edited form as: Chem Res Toxicol. 2009 June; 22(6): 1096–1105. doi: 10.1021/tx900052c


Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ογκολογία: