Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

καρκίνος του πνεύμονος ή πνεύμονα

     karki΄nos tu pne΄vmonos i΄pne΄vmona    
lung cancer

     λάνγκ κάνσερ    

Ερμηνεία:

Ο καρκίνος του πνεύμονο είναι από τους πλέον φονικούς καρκίνους παγκοσμίως, και για τα δύο φύλα. Υπάρχουν δύο  

ν

 κύριοι ιστολογικοί τύποι, που επιδεικνύουν διαφορετική κλινική συμπεριφορά: Ο μικροκυτταρικός [Small CellLung Cancer], που είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονος και ο μή-μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονος [Non-small cell lung cancer (NSCLC)] είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο.

Ενοχοποιητικοί παράγοντες για την πρόκληση της νόσου είναι το  κάπνισμα και διάφοροι  περιβαλλοντικοί παράγοντες (ρύπανση ατμόσφαιρας, έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, π.χ αμίαντος,  αυτοάνοσοι μηχανισμοί κλπ, Η διάγνωση συνήθως τίθεται καθυστερημένα.  

Το 40% των νεοδιάγνωστων μη μικροκυτταρικών καρκίνων (NSCLC) είναι ήδη προχωρημένοι πέρα από το στάδιο IIIB στην ΕΕ και ΗΠΑ. Η εκτιμώμενη επιβίωση των ασθενών για ένα χρόνο δεν είναι ικανοποιητική, ούτε δείχνει να βελτιώνεται με τα νεώτερα φάρμακα: Η μέση επιβίωση είναι λιγότερο από 1 έτος στις προχωρημένες περιπτώσεις, παρά τις “προόδους” της χημειοακτινοθεραπείας και της σύγχρονης υποστηρικτικής αγωγής..Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Role of perfusion SPECT in prediction and measurement of pulmonary complications after radiotherapy for lung cancer.Farr KP, Kramer S, Khalil AA, Morsing A, Grau C.Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2015 Apr 11. Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ογκολογία: