Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κακάο

     kaka΄o    
cocoa (plural: cocoas)

     κόoυκοου    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Οι κύαμοι του κακάο είναι οι σπόροι ή σπέρματα του τροπικού δένδρου Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma σημαίνει το βρώμα των θεών. Η ονομασία δόθηκε από το Σουηδό φυσιοδίφη Κάρολο Λιναίο (1707-1778). Η λέξη κακάο προέρχεται από το λαό Olmec, που κατοικούσε στο σημερινό Μεξικό.

Με κατάλληλη επεξεργασία των κυάμων του κακάο παράγεται η κακαόμαζα, το βούτυρο του κακάο, η σκόνη του κακάο και τα διάφορα είδη σοκολάτας. Η σοκολάτα  περιέχει διάφορες αναλογίες ζάχαρης, ή γλυκαντικών ουσιών, αρωματικών ουσιών, γάλα, κλπ.

Η λέξη cocoa διαφέρει στην ερμηνεία της από τη λέξη cacao και σημαίνει το φρυγανισμένο και  επεξεργασμένο προϊόν των σπερμάτων του cacao. Το κακάο είναι πλουσιότατο σε πολυφαινόλες (φλαβανόλες) και θεωρείται προϊόν υψηλής αντιοξειδωτικής αξίας. 

Μετά το φρυγανισμό και την επεξεργασία τους, οι κύαμοι του κακάο χάνουν πολλά από τα θρεπτικά στστατικά τους. Υπάρχουν δύο τύποι σκόνης κακάο: 

1. Κακάο Ολανδικής επεξεργασίας, που παρασκευάζεται, αφού πλυθούν οι σπόροι του κακάο με διάλυμα ανθρακικού καλίου, προκειμένου να αλκαλοποιηθεί το pH και να ουδετροποιθεί η οξύτητά του. Η Ολανδική επεξεργασία προσδίδει στο κακάο το σκούρο καφέ χρώμα του.

2. Η φυσική σκόνη κακάο έχει ερυθροκαφέ χρώμα και παρασκευάζεται από σπέρματα κακάο που απλά έχουν  αλεστεί και μετατραπεί σε λεπτή σκόνη.

Το φυσικό κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών, είναι όμοιο με την ανεπεξέργαστη σκόνη κακάο, αλλά με μικρότερη αντιοξειδωτική δράση, διότι έχει υποστεί επεξεργασία με υψηλότερες θερμοκρασίες. 

Ορισμένες μελέτες κυτταρικών καλλιεργειών και ζώων έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι οι φλαβανολες του  κακάο μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες και αναστέλλουν τους φλεγμονώδεις μεσολαβητές NF-κB, COX-2 και iNOS. Αρκετές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει επιπλέον ότι η πρόσληψη κακάο ή η χορήγηση φλαβανόλης μειώνουν τους κρίσιμους βιοδείκτες της ενδοθηλιακής φλεγμονής όπως το VCAM και το ICAM, υποστηρίζοντας περαιτέρω την αντιφλεγμονώδη δράση του κακάου.  

Η ανισότητα ορισμένων αποτελεσμάτων μπορεί να αντικατοπτρίζει τις διαφορές στη δόση κακάου ή των φλαβανολών της σοκολάτας, την προέλευση και τις συνθήκες της κυτταρικής καλλιέργειας, το μοντέλο του ζώου που χρησιμοποιήθηκε ή την κατάσταση της υγείας των ατόμων. 

Εκτός από τις  φλαβανόλες του κακάο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί περαιτέρω το αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα της πρόσληψης κακάο, πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος τριών ενώσεων:

(i) Οι μεταβολίτες που προέρχονται από ξενιστές και τα μικροβιουά του εντέρου. 

(ii) Οι ίνες κακάο και

(iii) Η θεοβρωμίνη. Και οι τρεις έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα ευεργετικά αποτελέσματα στη φλεγμονή και την καρδιαγγειακή υγεία και πρέπει να εξεταστούν σε μελλοντικές ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές. 

Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των αποτελεσμάτων από μελέτες κυτταρικής καλλιέργειας, πειραματισμούς σε ζώα και παρεμβάσεις κακάο σε ανθρώπους υποστηρίζουν την αντιφλεγμονώδη δράση των ενώσεων του κακάο, ιδίως των φλαβανολών, των διαλυτών προϊόντων κακάου και των σοκολατών πλούσιων σε κακάο. 

Είναι σημαντικό ότι τα προϊόντα κακάο προτιμούνται ιδιαίτερα από τον πληθυσμό και η συνιστώμενη πρόσληψή τους, ειδικά της σοκολάτας, μπορεί να καταναλωθεί στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

 Ετυμολογία:

coco > cocoa

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Nasiruddin Khan, Olha Khymenets, Mireia Urpí-Sardà, Sara Tulipani, Mar Garcia-Aloy, María Monagas, Ximena Mora-Cubillos, Rafael Llorach, Cristina Andres-Lacueva
Nutrients. 2014 February; 6(2): 844–880. Published online 2014 February 21. doi: 10.3390/nu6020844
 
David L. Katz, Kim Doughty, Ather Ali
Antioxid Redox Signal. 2011 November 15; 15(10): 2779–2811. doi: 10.1089/ars.2010.3697
 
I. Andújar, M. C. Recio, R. M. Giner, J. L. Ríos
Oxid Med Cell Longev. 2012; 2012: 906252. Published online 2012 October 24. doi: 10.1155/2012/906252
 
Effect of Cocoa and Its Flavonoids on Biomarkers of Inflammation: Studies of Cell Culture, Animals and Humans.Goya L, Martín MÁ, Sarriá B, Ramos S, Mateos R, Bravo L.Nutrients. 2016 Apr 9;8(4):212. doi: 10.3390/nu8040212.
 


Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: