Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

κακάο

     kaka΄o    
cocoa

     κόoυκοου    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Οι κύαμοι του κακάο είναι οι σπόροι ή σπέρματα του τροπικού δένδρου Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma σημαίνει το βρώμα των θεών. Η ονομασία δόθηκε από το Σουηδό φυσιοδίφη Κάρολο Λιναίο (1707-1778). Η λέξη κακάο προέρχεται από το λαό Olmec, που κατοικούσε στο σημερινό Μεξικό.

Με κατάλληλη επεξεργασία των κυάμων του κακάο παράγεται η κακαόμαζα, το βούτυρο του κακάο, η σκόνη του κακάο και τα διάφορα είδη σοκολάτας. Η σοκολάτα  περιέχει διάφορες αναλογίες ζάχαρης, ή γλυκαντικών ουσιών, αρωματικών ουσιών, γάλα, κλπ.

Η λέξη cocoa διαφέρει στην ερμηνεία της από τη λέξη cacao και σημαίνει το φρυγανισμένο και  επεξεργασμένο προϊόν των σπερμάτων του cacao. Το κακάο είναι πλουσιότατο σε πολυφαινόλες (φλαβανόλες) και θεωρείται προϊόν υψηλής αντιοξειδωτικής αξίας. 

Μετά το φρυγανισμό και την επεξεργασία τους, οι κύαμοι του κακάο χάνουν πολλά από τα θρεπτικά στστατικά τους. Υπάρχουν δύο τύποι σκόνης κακάο: 

1. Κακάο Ολανδικής επεξεργασίας, που παρασκευάζεται, αφού πλυθούν οι σπόροι του κακάο με διάλυμα ανθρακικού καλίου, προκειμένου να αλκαλοποιηθεί το pH και να ουδετροποιθεί η οξύτητά του. Η Ολανδική επεξεργασία προσδίδει στο κακάο το σκούρο καφέ χρώμα του.

2. Η φυσική σκόνη κακάο έχει ερυθροκαφέ χρώμα και παρασκευάζεται από σπέρματα κακάο που απλά έχουν  αλεστεί και μετατραπεί σε λεπτή σκόνη.

Το φυσικό κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών, είναι όμοιο με την ανεπεξέργαστη σκόνη κακάο, αλλά με μικρότερη αντιοξειδωτική δράση, διότι έχει υποστεί επεξεργασία με υψηλότερες θερμοκρασίες.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Nasiruddin Khan, Olha Khymenets, Mireia Urpí-Sardà, Sara Tulipani, Mar Garcia-Aloy, María Monagas, Ximena Mora-Cubillos, Rafael Llorach, Cristina Andres-Lacueva
Nutrients. 2014 February; 6(2): 844–880. Published online 2014 February 21. doi: 10.3390/nu6020844
 
David L. Katz, Kim Doughty, Ather Ali
Antioxid Redox Signal. 2011 November 15; 15(10): 2779–2811. doi: 10.1089/ars.2010.3697
 
I. Andújar, M. C. Recio, R. M. Giner, J. L. Ríos
Oxid Med Cell Longev. 2012; 2012: 906252. Published online 2012 October 24. doi: 10.1155/2012/906252


Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: