Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

καθ’ υποτροπήν αφθώδης στοματίτιδα

         
recurrent aphthous stomatitis

         

Ερμηνεία:

Η αφθώδης στοματίτιδα είναι η στοματίτιδα, κατά την οποία εμφανίζονται στο βλεννογόνο του στοματοφάρυγγα ή της γλώσσας μια ή ή περισσότερες άφθες. Η άφθα είναι επφανειακή,  εντοπισμένη, φλεγμαίνουσα εξέλκωση  του στοματοφαρυγγικού βλεννογόνου, που  σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υποτροπιάζουν αρκετές φορές το χρόνο,

Η ακριβής αιτία των αφθών  παραμένει αδιευκρίνιστη. Στο ιστορικό των ατόμων που πάσχουν από καθ΄υποτροπήν αφθώδη στοματίτιδα  αναφέρονται διατροφικές ανεπάρκειες, τοπικοί  τραυματισμοί, έντονο στρες, στοματική αλλεργία,  γενετική προδιάθεση [1].

Oι άφθες συνήθως εμφανίζονται μετά τη μάσηση  τροφίμων, προς τα οποία οι πάσχοντες έχουν αναπτύξει δυσανεξία ή μερικές φορές αλλεργία.  Σε πολλές περιπτώσεις δεν ανευρίσκονται τα αίτια της πρόκλησης των αφθών. Έχει παρατηρηθεί στο 30% των περιπτώσεων καθ΄υποτροπήν αφθώδους στοματίτιδας ότι υπάρχει έλλειψη  ψευδαργύρου στον οργανισμό των πασχόντων [2].

Σε μερικές περιπτώσεις οι άφθες είναι επώδυνες και όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθός τους, τόσο περισσότερο χρόνο διαρκεί η επούλωσή του. Η επούλωση των αφθών χωρίς θεραπεία διαρκεί από 5-10 ημέρες.

Η επούλωση των αφθών επιταχύνεται με συχνές στοματοπλύσεις διττανθρακικού νατρίου (1 κουταλάκι μαγειρικής σόδας διαλύεται σε ένα ποτήρι νερό και γίνονται στοματοπλύσεις κάθε 2-3 ώρες για 3 ημέρες) ή γίνονται στοματοπλύσεις με evosmin  κάθε 2-3 ώρες,  για 5 ημέρες.

Η καθ’ υποτροπήν αφθώδης στοματίτιδα είναι μια συνηθισμένη νόσος του στοματικού βλεννογόνου, που προσβάλει το 20% του γενικού πληθυσμού.

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη συγκρίθηκαν τα επίπεδα του ψευδαργύρου στο αίμα, 25 πασχόντων από υποτροπιάζουσα αφθώδη στοματίτιδα και ισάριθμου  αριθμού υγιών ατόμων.

Οι ασθενείς ήσαν ηλικίας μεταξύ των 20 και 40 ετών με υποτροπιάζουσες άφθες μικρότερης διαμέτρου του 1 cm.

 Από τη μελέτη αποκλείστηκαν οι έγκυες, οι μητέρες σε θηλασμό, οι πάσχουσες από συστηματική νόσο (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του  Crohn, νόσος  Behçet), η λήψη φαρμάκων (τοπικών ή συστηματικών), χειρουργική επέμβαση στο στόμα κατά τη διάρκεια του προηγηθέντος μήνα και οι ελλείψεις σιδήρου, φολικού οξέος ή των βιταμινών  B1, B2, B6 ή B12.

Έλλειψη ψευδαργύρου ανιχνεύτηκε στο 28% των ασθενών με υποτροπιάζουσα αφθώδη στοματίτιδα, ενώ στους υγιείς το 4%. Το μέσο επίπεδο ψευδαργύρου στον ορό των πασχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερο, συγκριτικά με το επίπεδο ψευδαργύρου των ατόμων της υγιούς ομάδας. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι υπάρχει σχέση έλλειψης ψευδαργύρου και της υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας [3].

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Etiopathogenesis of recurrent aphthous stomatitis and the role of immunologic aspects: literature review. Slebioda Z, Szponar E, Kowalska A. Arch Immunol Ther Exp (Warsz). 2014 Jun;62(3):205-15.

2. Recurrent aphthous stomatitis. Cui RZ, Bruce AJ, Rogers RS 3rd.Clin Dermatol. 2016 Jul-Aug;34(4):475-81.

3.Ozler GS. Zinc deficiency in patients with recurrent aphthous stomatitis: a pilot study. J Laryngol Otol. 2014 Jun;128(6):531-3. 

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Στοματολογία: