Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ισχαιμική επαναιμάτωση του μυοκαρδίου

     ischemiki΄epanem΄tosi tu miokarδi΄u    
myocardial ischemic reperfusion

     μαϊοκάρδιαλ ισχίμικ ρεπερφιούζιον    

Ερμηνεία:

Η ισχαιμική επαναιμάτωση του μυοκαρδίου είναι μια κλινική κατάσταση όμοια με αυτήν του εμφράγματος του μυοκαρδίου [1]. Ισχαιμική επαναιμάτωση είναι η αποκατάσταση της ροής του αίματος σε μια περιοχή στην οποία είχε προηγηθεί ανεπαρκής αιμάτωση. 

Η μέθοδος αντιστροφής της  κατάστασης του εμφράγματος του μυοκαρδίου και περιορισμού της θνησιμότητας εξ αυτού είναι ο περιορισμός του μεγέθους του εμφράγματος [2].

Η επαναιμάτωση (reperfusion) είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχει μια επιταχυνόμενη  νέκρωση των μυοκυττάρων . Η νέκρωση αυτή είναι επακόλουθο του οιδήματος των κυττάρων, διάσπασης της κυτταρικής μικροδομής, σχηματισμού συσταλτικών δεσμίδων  και εναπόθεσης  ενδομιτοχονδριακών κοκκίων φωσφορικού ασβεστίου [2].

Ο κύριος μηχανισμός πίσω από την παθογένεση της βλάβης της ισχαιμικής επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου είναι το οξειδωτικό στρες.

Η οξειδωτική βλάβη επαναιμάτωσης  έχει αποδοθεί σε κεντρικό μηχανισμό, καθώς η κυτταρική βλάβη αφορά όλα τα όργανα  και τους ιστούς μετά από ισχαιμία. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης πολυάριθμων αποδείξεων  ότι με τη χορήγηση αντιοξειδωτικών μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Οι προκυανιδίνες από τους σπόρους του σταφυλιού επέδειξαν καρδιοπροστασία, όταν χορηγήθηκαν σε πειραματόζωα με ισχαιμική επαναιμάτωση του μυοκαρδίου [3]. 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Ferrari R, Alfieri O, Curello S, Ceconi C, Cargnoni A, Marzollo P, et al. Occurrence of oxidative stress during reperfusion of the human heart. Circulation. 1980;81:201–11. [PubMed]

2. Rao PR, Viswanath RK. Cardioprotective activity of silymarin in ischemia-reperfusion-induced myocardial infarction in albino rats. Exp Clin Cardiol. 2007;12:179–87. [PMC free article] [PubMed]

3. Procyanidins from Vitis vinifera seeds display cardioprotection in an experimental model of ischemia-reperfusion damage. Berti F, Manfredi B, Mantegazza P, Rossoni G. Drugs Exp Clin Res. 2003;29(5-6):207-16.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Καρδιολογία: