Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ισοθειοκυανικά

     isothiokianika'    
isothiocyanates

     άϊσοθιοσάϊανεϊτς    

Ερμηνεία:

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα μπρόκολα, λάχανα, κάλη κλπ είναι πλούσιες πηγές χημικών ενώσεων που περιέχουν θείο. Αυτές οι χημικές ενώσεις ονομάζονται γλυκοσινολικά. Τα ισοθεικυανικά είναι βιολογικώς τα ενεργά  προϊόντα υδρόλυσης (διάσπασης) των γλυκοσινολικών, από τα οποία το καθένα σχηματίζει ένα διαφορετικό ισοθειοκυανικό, όταν υδρολύεται.

Τα ισοθειακυανικά είναι τα πλέον, μελετημένα και πλέον χαρακτηρισμένα από τα γνωστά προϊόντα που προέρχονται από την υδρόλυση του γλυκοσινολικού. Πιστεύεται ότι παίζουν έναν αμυντικό ρόλο στα φυτά μέσω των κυταροτοξικών αποτελεσμάτων τους επί των μικροοργανισμών και των παρασιτικών ζώων. Όμως, είναι άμεσα επωφελή στην ανθρώπινη υγεία μέσω ευρέων αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικώναποτελεσμάτων τους. 'Ετσι, είναι ικανά να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης  καρκίνων [1], καρδιοκυκλοφορικών νόσων [2] και της οστεοαρθρίτιδας [3, 4].

Τα μπρόκολα περιέχουν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες του γλυκοσινολικού, που ονομάζεται γλυκοραφανίνη, της οποίας η υδρόλυση επιτελείται μέσω της μυροσινάσης και παράγεται το ισοθειοκυανικό που λέγεται σουλφοραφάνη, ο τύπος της οποία απεικονίζεται παρακάτω.

Figure 1

 
Ο μοριακός τύπος της  1-isothiocyanato-4-(methylsulfinyl)butane), γνωστής ως σουλφοραφάνης
 
 
 


Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Multi-targeted prevention of cancer by sulforaphane. Clarke JD, Dashwood RH, Ho E.Cancer Lett. 2008 Oct 8; 269(2):291-304. [PubMed] [Ref list]

Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Bai Y, Wang X, Zhao S, Ma C, Cui J, Zheng Y. Oxid Med Cell Longev. 2015; 2015():407580. [PubMed] [Ref list]

 Davidson R.K., Jupp O., Bao Y., MacGregor A.J., Donell S.T., Cassidy A., Clark I.M. Can sulforaphane prevent the onset or slow the progression of osteoarthritis? Nutr. Bull. 2016;41:175–179. doi: 10.1111/nbu.12207. [Cross Ref] [Ref list]

Isothiocyanates are detected in human synovial fluid following broccoli consumption and can affect the tissues of the knee joint. Davidson R, Gardner S, Jupp O, Bullough A, Butters S, Watts L, Donell S, Traka M, Saha S, Mithen R, Peffers M, Clegg P, Bao Y, Cassidy A, Clark I. Sci Rep. 2017 Jun 13; 7(1):3398. [PubMed] [Ref list]

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: