Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ζωμός οστών

     zomo΄s osto΄n    
bone broth

     bόουν bροθ    

Ερμηνεία:

Ο ζωμός οστών που προκύπτει μετά από σιγανό βράσιμο των οστών (κότας, βοδιού, μοσχαριού, αρνιού) περιέχει ευαπορρόφητα συστατικά, όπως: ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πυρίτιο, θειϊκή χονδροϊτίνη, γλυκοσαμίνη και διάφορα άλλα πολύτιμα ιχνοστοιχεία.

Η ζελατίνη που υπάρχει στο ζωμό οστών είναι ένα υδρόφιλο κολλοειδές, το οποίο συγκρατεί υγρά, περιλαμβανομένου και του γαστρικού υγρού και βοηθάει τη λειτουργία της πέψης. Ο ζωμός οστών αναστέλλει μια λοίμωξη από τους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση λόγω των αντιφλεγμονόδων αμινοξέων του, όπως η αργινίνη.

Συνοπτικά, ο ζωμός οστών βοηθάει με τη ζελατίνη του στην αποκατάσταση βλαβών του πεπτικού σωλήνα και βοηθάει στη βελτίωση της πέψης. Περιορίζει τον πόνο των αρθρώσεων και τη φλεγμονή, προάγει την υγεία των οστών. Αναχαιτίζει τις ιογενείς λοιμώξεις του κρυολογήματος και της γρίπης.

Δρα αντιφλεγμονωδώς εξαιτίας των αμινοξέων γλυκίνης, προλίνης και αργινίνης που περιέχει. Ευοδώνει την έλευση του ύπνου με τη βοήθεια της γλυκίνης και προάγει την υγεία των μαλλιών και των νυχιώνΕτυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

The risk of lead contamination in bone broth diets. Monro JA, Leon R, Puri BK. Med Hypotheses. 2013 Apr;80(4):389-90. doi: 10.1016/j.mehy.2012.12.026. Epub 2013 Jan 31.

Polychlorinated biphenyl levels in raw and cooked chicken and chicken broth. Zabik ME.Poult Sci. 1974 Sep; 53(5):1785-90.

Bone and vegetable broth, R. A. McCance, W. Sheldon, E. M. Widdowson, Arch Dis Child. 1934 August; 9(52): 251–258.


Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: