Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ζεαξανθινη, η

     zeaxanthíni    
zeaxanthin

     ζίαξανθαϊν    

Ερμηνεία:

Tαγίτης ο ορθοφυής ή κατιφές.  Πλούσια πηγη λουτείνης και ζεαξανθίνης.

 Τα καρωτινοειδή ζεαξανθίνη, μεσο-ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη συσσωρεύονται στους οφθαλμικούς ιστούς και κυρίως στον κεντρικό αμφιβληστροειδή, στην ωχρά κηλίδα. Τόσο η ζεαξανθίνη, όσο και η λουτεΐνη χαρακτηρίζονται ως χρωστικές της ωχράς κηλίδας και δυνατόν να παίζουν ποικίλους ρόλους στην όραση των ανώτερων πρωτευόντων ζώων.

Η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη πρέπει να ληφθούν από διαιτητικές πηγές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πορτικάλια, κίτρινα φρούτα και λαχανικά. Η μεσο-ξανθίνη σπανίως ανευρίσκεται στα τρόφιμα και πιστεύεται ότι σχηματίζεται στην ωχρά κηλίδα μέσω μεταβολικών μετασχηματισμών των προσλαμβανομένων μέσω της διατροφής καρωτινοειδών [1]

Η λουτεϊνη και ζεαξανθίνη είναι φυτικές χρωστικές που ανήκουν στα καρωτινοειδή και την υποομάδα ξανθοφυλλών [οξυκαρωτινοειδών], που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα (αίμα,ιστούς και συμπυκνωμένες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπου συνιστούν τη γνωστή χρωστική της ωχράς κηλίδας . Προσλαμβάνονται μόνον μέσω των τροφίμων και μεταφέρονται με το αίμα στους διάφορους ιστούς με λιποπρωτείνες [2].

Η λουτείνη και ζεαξανθίνη  και κυρίως η λουτείνη έχουν ερευνηθεί, για όσα αφορούν την υγεία και τις νόσους των οφθαλμών. Δρουν διηθώντας το κυανούν φως και ως αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την χρωστική της ωχράς κηλίδος από την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί το φυσικό φως και τον αυξημένο ρυθμό  του μεταβολισμού του οφθαλμού.

Επιπλέον υπάρχει αυξημένες ενδείξεις ότι οι χρωστική της ωχράς κηλίδας μπορεί να προστατεύσει από την ωχροκηλιδοπάθεια που σχετίζεται με τη γεροντική ηλικία [3]. 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Lutein, zeaxanthin, and meso-zeaxanthin: The basic and clinical science underlying carotenoid-based nutritional interventions against ocular disease. Bernstein PS, Li B, Vachali PP, Gorusupudi A, Shyam R, Henriksen BS, Nolan JM. Prog Retin Eye Res. 2015 Nov 2. pii: S1350-9462(15)00086-5. doi: 10.1016/j.preteyeres.2015.10.003.

2. Renzi LM, Hammond BR Jr, Dengler M, Roberts R. The relation between serum lipids and lutein and zeaxanthin in the serum and retina: results from cross-sectional, case–control and case study designs. Lipids Health Dis. 2012;11:33. doi: 10.1186/1476-511X-11-33. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]

3. Granado F, Olmedilla B, Blanco I. Nutritional and clinical relevance of lutein in human health. Br J Nutr.2003;90(3):487–502. doi: 10.1079/BJN2003927. [PubMed] [Cross Ref]

 

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Οφθαλμολογία: