Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

εργοθειονεΐνη

     erγothionei΄ni    
ergothioneine

     εργκοθάϊονιν    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Η εργοθειονίνη (ΕΤ) είναι ένα ασυνήθιστο παράγωγο του αμινοξέος ιστιδίνη, που  περιέχει θείο και περιέχεται  αποκλειστικά σε ορισμένα τρόφιμα. Αν και ο ΕΤ απομονώθηκε πριν από έναν αιώνα, η φυσιολογική λειτουργία της δεν έχει τεκμηριωθεί. Πρόσφατα, ένας πολύ συγκεκριμένος μεταφορέας για ΕΤ (ΕΤΤ) ταυτοποιήθηκε σε ιστούς θηλαστικών, πράγμα που εξηγεί τα άφθονα επίπεδα της  ΕΤ στους ιστούς, όπου παίζει φυσιολογικό ρόλο.

Τα κύτταρα με έλλειψη του μεταφορέα  για  την ΕΤ (ΕΤΤ)  είναι πιο ευαίσθητα στο οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα την αυξημένη βλάβη του  μιτοχονδριακού DNA, την οξείδωση πρωτεϊνών και την υπεροξείδωση των λιπιδίων. 

Η ΕΤΤ είναι συγκεντρωμένη στα μιτοχόνδρια, υποδεικνύοντας τον ειδικό ρόλο της  στην προστασία των μιτοχονδριακών συστατικών όπως το DNA από οξειδωτικές βλάβες που σχετίζονται με τη δημιουργία μιτοχονδρίων υπεροξειδίου. 

η ΕΤ είναι τόσο ισχυρή όσο η γλουταθειόνη στην καταπολέμηση των κυτταροτοξικών επιδράσεων της πυρογαλλόλης, μιας γνωστής γεννήτριας υπεροξειδίων. 

Λόγω της διατροφικής της  προέλευσης και της τοξικότητας της που σχετίζεται με την εξάντλησή του, η  ΕΤ μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα βιταμίνη, της οποίας οι φυσιολογικοί ρόλοι περιλαμβάνουν την αντιοξειδωτική κυτταροπροστασία [1].

Η εργοθειονεΐνη  είναι  Ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στα μανιτάρια (white button mushroom, portabella mushrooms,  criminis, king oyster, oyster, shitake or maitake mushrooms), το καβούρι Βασιλιάς (king crab) το κρέας από ζώα που έχουν τραφεί με χόρτο που περιέχει εργοθειονεΐνη , τα σταφύλια, το ήπαρ κοτόπουλου και μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μαγείρεμα δεν μειώνει τα επίπεδα της εργοθειονεΐνησ στα μανιτάρια. Η εργοθειονίνη θεωρείται ασφαλής και μη τοξική. Μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφέρει δυσμενείς παρενέργειες από τη χρήση τους.

Σε μελέτη που έγινε σε μεγάλη ομάδα πληθυσμού (μελέτη κόρτης) φάνηκε ότι η συχνή κατανάλωση μανιταριών συνδέεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής άνοιας, ακόμη και μετά από προσαρμογή για πιθανούς ανατρεπτικούς παράγοντες [2].

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η  L-εργοθειονεΐνη όχι μόνο εμποδίζει την οξειδωτική βλάβη αλλά επίσης μπορεί να επιτρέψει την επισκευή του DNA στα ακτινοβολημένα με υπεριώδη ακτινοβολία  κύτταρα. 

Η μειωμένη οξειδωτική βλάβη στα κυτταρικά συστατικά περιορίζει την αποπτωτική απόκριση και οδηγεί σε αυξημένη κυτταρική βιωσιμότητα. Η ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν, να συσσωρεύουν και να χρησιμοποιούν την ισχυρή αντιοξειδωτική L-εργοθειονίνη τοποθετεί αυτό το φυσικώς απαντώμενο αμινοξύ και τον υποδοχέα / μεταφορέα του ως αναπόσπαστο τμήμα του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος του δέρματος [3].

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.BD Paul and SH Snyder. The unusual amino acid l-ergothioneine is a physiologic cytoprotectant.Cell Death Differ. 2010 Jul; 17(7): 1134–1140.

2.Zhang STomata YSugiyama KSugawara YTsuji I. Mushroom Consumption and Incident Dementia in Elderly Japanese: The Ohsaki Cohort 2006 Study. J Am Geriatr Soc. 2017 Jul;65(7):1462-1469. doi: 10.1111/jgs.14812. Epub 2017 Mar 13.

3. Markova NGKaraman-Jurukovska NDong KKDamaghi NSmiles KAYarosh DB. Skin cells and tissue are capable of using L-ergothioneine as an integral component of their antioxidant defense system. Free Radic Biol Med. 2009 Apr 15;46(8):1168-76. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2009.01.021. Epub 2009 Feb 3.Συνώνυμα:© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: