Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ενσίρωση

     ensi΄rosi    
ensiling

     ένσιλινγκ    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Eνσίρωση είναι η διαδικασία της ζύμωσης φυτικών προϊόντων, τα οποία περιέχουν υψηλό ποσοστό υγρασίας κάτω από αναερόβιες συνθήκες, με σκοπό τη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της θρεπτικής τους αξίας για χρήση ως ζωοτροφή.

Το προϊόν της ενσίρωσης ονομάζεται ενσίρωμα και οι πιο συνηθισμένες καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται είναι το χόρτο και το καλαμπόκι. Μπορεί όμως να χρησιμοποηθούν ρίζες διαφόρων ειδών, πολτός γωμήλων και σακχαροτεύτλων, μείγματα τριφυλλιού και χόρτου, χλωρά σιτηρά, λάχανα, λαχανίδες, μπορόκολα.

Τα κτηνοτροφικά φυτά αφού συγκομιστούν στο κατάλληλο στάδιο κόβονται σε μικρά τεμάχια και στη συνέχεια συγκεντρώνονται σε ειδικές κατασκευές τους σιρούς όπου ακολουθούν ορισμένες απλές κατεργασίες προκειμένου να παραχθεί το ενσίρωμα το οποίο είναι έτοιμο μετά από 35 – 40 ημέρες.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Effect of re-ensiling on the quality of sorghum silage. Dos Anjos GVS, Gonçalves LC, Rodrigues JAS, Keller KM, Coelho MM, Michel PHF, Ottoni D, Jayme DG.J Dairy Sci. 2018 Jul;101(7):6047-6054.

Dynamics of microbial community during ensiling direct-cut alfalfa with and without LAB inoculant and sugar. Zheng ML, Niu DZ, Jiang D, Zuo SS, Xu CC. J Appl Microbiol. 2017 Jun;122(6):1456-1470.

Diversity of bacterial community during ensiling and subsequent exposure to air in whole-plant maize silage. Hu Z, Chang J, Yu J, Li S, Niu H. Asian-Australas J Anim Sci. 2018 Sep;31(9):1464-1473.

 



Συνώνυμα:







© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ζωολογία: