Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ενισχυμένη εξωτερική αντιώση

     enisxchime΄ni exoteriki΄antio΄si    
enhanced external counterpulsation

     ενχάσd εξτέρναλ κάουντερπαλσέϊσον    

Ερμηνεία:

Η ενισχυμένη εξωτερική αντιώση [Enhanced external counterpulsation (EECP)] είναι μια μη επεμβατική θεραπεία, κατά την οποία τοποθετούνται διατατικοί ασκοί γύρω από τις κνήμες τους μηρούς και τα ισχία, μέσω, οι οποίοι γεμίζουν αυτόματα με καθορισμένο όγκο αέρα.

Η πίεση που ασκείται στα αγγεία αυξάνει τη διαστολική αορτική  πίεση (diastolic aortic pressure) και την αιματάρδευση των στεφανιαίων αγγείων με επακόλουθο τη σταδιακή δημιουργία παράπλευρης κυκλοφορίας στην καρδιά στις περιπτώσης που κάποια στεφανιαία αρτηρία έχει αρχίσει να φράσσεται από αθηρωματική πλάκα.

Ενδείκνυται σε ασθενείς με δυσίατη στηθάγχη [refractory angina pectoris] and increases physical capacity. Είναι εποφελής και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ ο ακριβής μηχανισμός δράσης της παραμένει αδιευκρίνιστος [1]. 

Η EEC έχει αποδειχτεί ότι είναι ασφαλής, αποτελεσματική και φθηνή μη επεμβατική θεραπςεία ασθενών με βαριά στηθάγχη και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι έχουν πτωχές δυνατότητες εφαρμογής διαδικασιών επαναγγείωσης της καρδιάς και έχουν πενιχρά αποτελέσματα, όταν τους εφαρμοστούν άλλες θεραπείες [2]. 

Έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί δράσης της EECP στην προσπάθεια εξήγησης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της. Μεταξύ αυτών των μηχανισμών περιλαμβάνεται η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, η προαγωγή της αγγειογένεσης και της δημιουργίας νέων παράπλευρων αγγείων, η ελάττωση του αθηρωματοσκληρυντικού φορτίου, η βελτίωση της κοιλιακής λειτουργίας της καρδιάς και περιφερικά αποτελέσματα άσκησσης, ανάλογα αυτών που προκαλούνται με τη σωματική άσκηση.

Καθώς γίνονται περισσότερο κατανοητοί αυτοί οι πολύπλοκοι  μηχανισμοί, τα τελευταία χρόνια έχουν διευρυνθεί οι εφαρμογές της EECP, μελετώντας τη χρήση της σε καταστάσεις, όπως το ηπατονεφρικό σύνδρομο, η στυτική δυσλειτουργία και το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών [2].

Η συχνή EECP βελτιώνει την ικανότητα σωματικής άσκησης πιθανόν μέσω του αποτελέσματος της προπόνησης, καθώς την εκτέλεση της EECP υπάρχει αύξηση του όγκου παλμού της καρδιάς, που είναι άσχετη από τα άμεσα αποτελέσματα της EECP και μπορεί να είναι δευτεροπαθή αποτελέσματα των αυξημένων περιφερικών απαιτήσεων σε οξυγόνο [3].Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Effects of enhanced external counterpulsation on skeletal muscle gene expression in patients with severe heart failure. Melin M, Montelius A, Rydén L, Gonon A, Hagerman I, Rullman E. Clin Physiol Funct Imaging. 2016 Oct 26. doi: 10.1111/cpf.12392. [Epub ahead of print]

2.Enhanced External Counterpulsation Therapy: Past, Present, and the Future. Raza A, Steinberg K, Tartaglia J, Frishman WH, Gupta T. Cardiol Rev. 2016 Aug 19. [Epub ahead of print]

3.Increases in Cardiac Output and Oxygen Consumption During Enhanced External Counterpulsation. Ahlbom M, Hagerman I, Ståhlberg M, Manouras A, Förstedt G, Wu E, Lund LH. Heart Lung Circ. 2016 Nov;25(11):1133-1136. doi: 10.1016/j.hlc.2016.04.013.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Καρδιολογία: