Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

δρεπανοκυττάρωση(-ις), η

     δrepanokyta΄rosi    
Sickle Cell Anaemia, Drepanocytosis

     σικλ σελ ανίμια, dρεπανοσαϊτόσις    

Ερμηνεία:

Η Δρεπανοκυττάρωση (Sickle Cell Anaemia, Drepanocytosis) μια κληρονομούμενη αιματολογική διαταραχή. Η  νόσος προκαλεί συμπτώματα λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία έχουν σχήμα δρεπανιού.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία της νόσου, αν και έχουν υπάρξει λίγες περιπτώσεις ασθενών που είχαν επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Αν και η γονιδιακή θεραπεία είναι ο τελικός θεραπευτικός στόχος, με την οποία θα αντιμετωπιστεί η νόσος, εν τούτοις αυτό δεν είναι εφικτό, προς το παρόν. Όμως έχουν γίνει μεγάλα θεραπευτικά  άλματα  με μεθόδους γενετικής  διόρθωσης των αιμοσφαιρινοπαθειών.

Οι ασθενείς βελτιώνονται με διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως οι χρόνιες μεταγγίσεις αίματος, η θεραπεία με υδροξυουρία και η αιματοποιητική μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Perumbeti A, Malik P. Genetic correction of sickle cell anemia and β-thalassemia: progress and new perspective. The Scientific World Journal2010;10:644–654. [PubMed]

Ademola Samson Adewoyin
Anemia2015; 2015: 791498. Published online 2015 January 18. doi: 10.1155/2015/791498


Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Αιματολογία: