Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

δισφαινόλη Α ή BPA

     δisfeno΄li Α    
bisphenol A

     bίσφενολ Α    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Η δισφαινόλη Α ή BPA είναι μία οργανική χημική ένωση, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών (PC). Τα πλαστικά αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από το σύμβολο PC. Πλαστικά που περιέχουν BPA παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στη θερμότητα είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα. Η ΒΡΑ χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, σε πλαστικά μπουκάλια, ως επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη και σε παιδικά παιχνίδια [1].

Oι αποδείξεις της αλλαγής της νευροενδοκρινικής εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής για την ηλικία έκφρασης των υποδοχέων οιστρογόνων (ER) α και ERβ και η κατάργηση των σεξουαλικών διμορφισμών στον εγκέφαλο και στη συμπεριφορά, υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι η αναπτυξιακή έκθεση στο BPA, ακόμη και σε δόσεις κάτω από τις καθορισμένες από τους διεθνείς κανονισμούς,  ως "ασφαλής" για τον άνθρωπο, συμβάλλουν στην αλλαγή του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς [2].

Η έκθεση σε δισφαινόλη Α (BPA) έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ποιότητα του ανθρώπινου σπέρματος [3].

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε BPA σχετίζεται με μια σειρά χρόνιων συνθηκών ανθρώπινης υγείας, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές διαταραχές, ασθένειες πολυκυστικών ωοθηκών, ηπατοτοξικότητα και διάφορα είδη καρκίνου. Η ΒΡΑ ασκεί τα αποτελέσματά της μέσω της απορύθμισης των κυτταρικών σηματοδοτικών οδών που σχετίζονται με την κυτταρική ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό, τη μετανάστευση, την εισβολή και την απόπτωση[4]

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τους μοριακούς μηχανισμούς της ΒΡΑ έδειξαν μια ποικιλία διαδρομών που εξασθενήθηκαν σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις έκθεσης και που διεγείρουν τις κυτταρικές αποκρίσεις που σχετίζονται με την ογκογένεση τόσο στην εμφάνιση του καρκίνου όσο και στην εξέλιξη. Σήμερα είναι  καλά τεκμηριωμένη  η άποψη ότι η ΒΡΑ προκαλεί ορμονικές διαταραχές [4].

 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Δισφαινόλη A (Bisphenol A – BPA). Ε.Φ.Ε.Τ. 

2.Achieving CLARITY on bisphenol A, brain and behaviour. Patisaul HB. J Neuroendocrinol2019 May 7:e12730.

3. Bisphenol A Exposure and Sperm ACHE Hydroxymethylation in Men. Song X, Miao M, Zhou X, Li D, Tian Y, Liang H, Li R, Yuan W. Int J Environ Res Public Health2019 Jan 8;16(1). pii: E152. 

4. A mini review of bisphenol A (BPA) effects on cancer-related cellular signaling pathways. Nomiri S, Hoshyar R, Ambrosino C, Tyler CR, Mansouri B. Environ Sci Pollut Res Int2019 Mar;26(9):8459-8467. Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Χημεία: