Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

δηλητηρίαση από γλυκόζη

     δilitiri΄asiapό γlikόzi    
glucose toxicity

     γκλουκόοζ τοξίσιτι    

Ερμηνεία:

 H δηλητηρίαση από γλυκόζη είναι μια αποδεδειγμένη παθολογική κατάσταση σε πειραματόζωα με διαβήτη, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη διαταραχή της έκκρισης της ινσουλίνης. 

Στον ανθρώπινο διαβήτη τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτώμενο) υπάρχουν αποδείξεις ότι μια χρόνια φυσιολογική αύξηση  των συγκεντρώσεων  της γλυκόζης του πλάσματος οδηγεί σε προοδευτική διαταραχή της έκκρισης της ινσουλίνης  και μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντίσταση της ινσουλίνης. 

Αναμένεται να περιγραφεί ο ακριβής βιοχημικός  μηχανισμός που ευθύνεται για το έλλειμμα έκκρισης ινσουλίνης από υπεργλυκαιμία , που μπορεί όμως να σχετίζεται  σε ένα έλλειμμα του μεταβολισμού της φωσφοϊνοσιτίδης. 

Στα πειραματόζωα με διαβήτη η ανάπτυξη  αντίστασης στην ινσουλίνη σχετίζεται στη μείωση της λειτουργίας  του συστήματος μεταφοράς της γλυκόζης. Παρόμοιο όμως φαινόμενο είναι πιθανόν να συμβαίνει και στους ανθρώπους. Επιπροσθέτως η υπεργλυκαιμία στους ανθρώπους  μπορεί να οδηγήσει σε ένα έλλειμμα σύνθεσης γλυκογόνου. 

Από αυτή την άποψη οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν από τους επίμυες. Στον διαβήτη τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενο) τα διαβητικά άτομα με πτωχή ρύθμιση του σακχάρου τους, κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη που μπορεί να βελτιωθεί με ασφυκτικό γλυκαιμικό έλεγχο. Αυτό δηλώνει ότι η υπεργλυκαιμία είναι υπεύθυνη για την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Έχουν συσσωρευτεί επίσης αποδείξεις  που εμπλέκουν τη δηλητηρίαση από γλυκόζη στη λειτουργική βλάβη της έκκρισης ινσουλίνης, που συμβαίνει κατά την αρχική παρουσίαση των ασθενών με διαβήτη τύπου Ι και αυτό μπορεί να εξηγεί την περίοδο του μήνα του μέλιτος που συνήθως παρατηρείται μετά την έναρξη της ινσουλινοθεραπείας.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Promising Diabetes Therapy Based on the Molecular Mechanism for Glucose Toxicity: Usefulness of SGLT2 Inhibitors as well as Incretin-Related Drugs. Kaneto H, Obata A, Shimoda M, Kimura T, Hirukawa H, Okauchi S, Matsuoka TA, Kaku K. Curr Med Chem. 2016;23(27):3044-3051. 

Development of a computational model of glucose toxicity in the progression of diabetes mellitus. Perez-Rivera DT, Torres-Torres VL, Torres-Colon AE, Cruz-Aponte M. Math Biosci Eng. 2016 Oct 1;13(5):1043-1058. doi: 10.3934/mbe.2016029.

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Παθολογία: