Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γλυκαιμικός δείκτης

         
glycemic index

         

Ερμηνεία:

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) ενός γλυκαντικού εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μια καθορισμένη ποσότητα υδατανθράκων σε αυτό το γλυκαντικό θα προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Κατά τη δοκιμή, αυτή η καθορισμένη ποσότητα είναι 50g υδατανθράκων. 

Η ένδειξη GI δείχνει πόσο γρήγορα 50 γραμμάρια υδατανθράκων από ένα συγκεκριμένο γλυκαντικό θα προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ένα γλυκαντικό που έχει υψηλότερη GI θα προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου πιο γρήγορα από αυτή που έχει χαμηλή GI. 

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ένα σταθερό, χαμηλότερο επίπεδο φαίνεται να έχει πολλά οφέλη από την άποψη της υγείας. Βλέπε γλυκαιμικό φορτίο και υδατάνθρακες ανά μερίδα. 

glycemicindex (GI). γλυκαιμικό δείκτη Oγλυκαιμικός δείκτης (GI)  μετρά πόση τροφή αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης βαθμολογεί την επίδραση μιας συγκεκριμένης ποσότητας τροφής στο σάκχαρο του αίματος σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα καθαρής γλυκόζης. Μια τροφή με γλυκαιμικό δείκτη 28 αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μόνο 28%, όσο και την καθαρή γλυκόζη. Ένα με γλυκαιμικό δείκτη 95 δρα σαν καθαρή γλυκόζη.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Sonia Vega-López, Bernard J. Venn, Joanne L. Slavin. Nutrients. 2018 Oct; 10(10): 1361. Published online 2018 Sep 22.
 
Geoffrey Livesey, et al. 
Nutrients. 2019 Jun; 11(6): 1436. Published online 2019 Jun 25. 
 
Vishnupriya Gourineni, Maria L. Stewart, Rob Skorge, Thomas Wolever. Nutrients. 2019 Jun; 11(6): 1228. Published online 2019 May 29. 


Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: