Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γκρίζα μαλλιά

     gkri΄za malia΄    
gray hair

     γκρέϊ χέαρ    

Ερμηνεία:

Δεν υπάρχει τίποτα πιο βέβαιο ότι κάποιος μεγαλώνει ή γερνάει, από το να ανακαλύψει ότι αρχίζουν τα μαλλιά του να γίνονται γκρίζα και λίγο αργότερα άσπρα. Η διαδικασία του γκριζαρίσματος των μαλλιών οφείλεται στην ύπαρξη ενός γονιδίου, που ευοδώνει την αλλαγή χρώματος των τριχών από έγχρωμες σε γκρίζες και τελικά λευκές.

Σε μελέτη που έγινε σε 6000 άτομα ερευνήθηκε το DNA τους και εντοπίστηκαν ειδικά γονίδια, τα οποία ευθύνονται για την πρόκληση φαλάκρας, το πάχος  των τριχών του γενιού, ακόμη και την συνένωση των τριχών των φρυδιών.

Μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στην ποικιλία του γονιδίου IRF 4,  που επηρεάζει τις τρίχες να γίνουν γκρίζες. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να δημιουργήσουν προϊόντα ώστε να ανακόψουν την πορεία αλλαγής του χρώματος των τριχών, που καταλήγει στο γκρίζο και στην συνέχεια στο λευκό.

Προτού γίνουν γκρίζα τα μαλλιά και στην συνέχεια, θα αναφέρουμε ότι τα μαλλιά και οι τρίχες γενικότερα οφείλουν το χρώμα τους στην παρουσία των μορίων της χρωστικής μελανίνης. Η μελανίνη καθορίζει το χρώμα του δέρματος και των οφθαλμών.

Για τα μαλλιά υπάρχει η ευμελανίνη, που δημιουργεί σκούρες σκιές και η φαιομελανίνη, η οποία παράγει ανοικτότερα χρώματα. Η αναλογία αυτών των δύο τύπων μελανίνης καθορίζει το χρώμα των τριχών του καθενός.

Οι τρίχες αρχικά είναι άχρωμες. Όμως στους θυλάκους των τριχών της κεφαλής υπάρχουν τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν την φυσική χρωστική μελανίνη. Καθώς οι τρίχες των μαλλιών μακραίνουν από τον θύλακό τους, τα μελανοκύτταρα αποστέλλουν χρωστικές μελανίνης στα κύτταρα των τριχών που περιέχουν κερατίνη.

Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη, που υπάρχει επίσης στα νύχια και στο δέρμα. Έτσι λοιπόν, καθώς μακραίνουν τα μαλλιά στο κρανίο, χρωματίζονται με την φυσική τους απόχρωση.

Με την πάροδο του χρόνου τα μελανοκύτταρα παράγουν λιγότερη χρωστική και τα μαλλιά χάνουν την αρχική τους απόχρωση. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι καθώς αυξάνει η ηλικία, οι θύλακοι των τριχών αρχίζουν να συσσωρεύουν υπεροξείδιο του υδρογόνου,  το ίδιο ακριβώς υλικό που χρησιμοποιούν μερικά άτομα για να βάψουν τα μαλλιά τους. Κάποια ποσότητα του υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι φυσιολογική. Στην πραγματικότητα, πάντοτε παράγεται Η2Ο2, καθώς τα μελανοκύτταρα χρωματίζουν τα μαλλιά.

Ένζυμα, ιδιαίτερα η καταλάση, διασπούν το  Η2Ο2  και έτσι οι συγκεντρώσεις του βρίσκονται υπό έλεγχο. Όμως η κατάσταση αυτή ξεφεύγει από έλεγχο όταν οι γηραιότεροι θύλακοι αδυνατούν να παράγουν αρκετή καταλάση.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις  Η2Ο2 , προσβάλλουν την τυροσινάση, απαραίτητη για την παραγωγή μελανίνης. Η έλλειψη της μελανίνης οδηγεί στην εξαφάνιση του χρώματος των μαλλιών.

Συνήθως τα μαλλιά αρχίζουν να γίνονται γκρίζα στην ίδια ηλικία που άρχισαν να γκριζάρουν και τα μαλλιά των γονέων κάποιου. Υπάρχουν όμως και παράγοντες εκτός των γενετικών και ηλικιακών που συμμετέχουν στο γκριζάρισμα των μαλλιών. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το κάπνισμα, που συμβάλλει στο πρόωρο γκριζάρισμα. Επίσης το στρές ασπρίζει τα μαλλιά. Μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι το στρες θα μπορούσε να επιταχύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών μέσω του οξειδωτικού στρες που προκαλεί. Η βλάβη προκαλείται από αντιδραστικά είδη οξυγόνου, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Άλλοι πάλι δεν δέχονται αυτή την άποψη, διότι δεν στηρίζεται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα.

Περισσότερα βλέπε: Πρόωρο γκριζάρισμα ή άσπρισμα των μαλλιών και η σχέση τους με τη βιταμίνη Β12© Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Patchy alopecia areata sparing gray hairs: a case series.Jia WX et al. Postepy Dermatol Alergol. (2014)

Premature graying of hair.Pandhi D et al. Indian J Dermatol Venereol Leprol. (2013)

Medicinal Herbs Affecting Gray Hair in Iranian Traditional Medicine.Rameshk M et al. Iran J Med Sci. (2016)

Factors Associated with Premature Hair Graying in a Young Indian Population. Swagata Chakrabarty, Prafulla G Krishnappa, Dinesh G Gowda, Jyothi Hiremath. Int J Trichology. 2016 Jan-Mar; 8(1): 11–14. doi: 10.4103/0974-7753.179384

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Δερματολογία: