Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γκρέϊπφρουτ [Κίτριον το παραδείσιον]

     gre΄ιpfrut[Citrus paradisi ]    
grapefruit [Citrus paradisi]

     γκρέϊπφρουτ [σίτρους παραdάϊσι]    

Ερμηνεία:

Το γκρέϊπφρουτ είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των Ρυτωδών, του γένους Κιτρίων  και της οικογένειας των Εσπεριδοειδών, αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό που καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του Κίτριον το παραδείσιον [Citrus paradisi ] Είναι συνώνυμο με το  C. decumana var. racemosa, C. decumana var. paradisi Nichols and C. racemosa Macf. Η κατανάλωση χυμού γκρέϊπφρουτ συνδέεται με τη πρόκληση αντίστασης στο κοινό κρυολόγημα και τις λοιμώξεις [1].

Η συχνή κατανάλωση χυμού γκρέϊπφρουτ  από υγιείς μετεμμηνοπαυσιακες γυναίκες είναι επωφελής για την διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών.. Αυτό το αποτέλεσμα αποδίδεται στις φλαβονόνες του γρέϊπφρουτ [2].  

Σύμφωνα με την  USDA National Nutrient Database, μισός καρπός κοκκινόσαρκου γρέϊπ φρουτ  περιέχει περίπου 52 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 0 γραμμάρια νατριου, 0 γραμμάρια χοληστερόλης, 13 γραμμάρια υδατανθράκων (εκ των οποίων τα 8.5 γρ. είναι φρουκτόζη και  2 γρ. διατροφικές ίνες) και 1 γρ. πρωτεḯνης.

Η βρώση μισού γκρέϊπφρουτ την ημέρα καλύπτει  το 64% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, το 28% σε βιταμίνη Α, 2% σε ασβέστιο και 2% σε μαγνήσιο.

Το γκρέϊπφρουτ περιέχει επισης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλιού οξέος, παντοθενικού οξέος, καλλίου, φωσφόρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και χαλκού. .

Εκτός από τις βιταμίνεςκαι τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία τα κόκκινα γρέϊπφρουτς περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο και το βήτα-καρωτένιο με πολυθρεπτικά συστατικά,όπως τα λιμονοειδή και η ναρινγενίνη.

Τα κόκκινα γκρέϊπφρουτ είναι υψηλότερης περιεκτικότητας σε βιοενεργές χημικές ενώσεις, σε σύγκριση με το λευκόσαρκο γρέίπφρουτ.

Μεταξύ των διαφόρων εσπεριδοειδών το γκρέϊπφρουτ έχει εμφανή σχέση με τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος, όταν καταναλώνεται συχνα, μακροχρόνια και σε μεγάλες δόσεις.[3].  

 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Meera, S. B. Kalidhar.  A New coumarin from Citrus paradisi Macf. Indian J Pharm Sci. 2008 Jul-Aug; 70(4): 517–519. doi: 10.4103/0250-474X.44608

2. Hauzit V1, Verny MA2, Milenkovic D2, Barber-Chamoux N3, Mazur A2, Dubray C4, Morand C5. Flavanones protect from arterial stiffness in postmenopausal women consuminggrapefruit juice for 6 mo: a randomized, controlled, crossover trial. Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):66-74. doi: 10.3945/ajcn.114.104646. Epub 2015 May 27.ba

3. Wu S1, Han J1, Feskanich D1, Cho E1, Stampfer MJ1, Willett WC1, Qureshi AA2. Citrus Consumption and Risk of Cutaneous Malignant Melanoma.  J Clin Oncol. 2015 Jun 29. pii: JCO.2014.57.4111. [Epub ahead of print]

Φωτογραφίες στην Google για γκρέϊπφρουτ, grapefruit [Citrus paradisi]



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: