Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γιγαντισμός, ο

     γiγantismo΄s    
gigantism

     τζίγκαντιζμ    

Ερμηνεία:

Σύνδρομο υπερέκκρισης της αυξητικής ορμόνης, κατά την παιδική ηλικία, που οφείλεται σχεδόν πάντοτε σε αδένωμα των σωματοτροφικών κυττάρων της αδενοϋπόφυσης, που παράγουν σωματοτροπίνη. Η υπερέκκριση σωματοτροπίνης κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας προκαλεί υπερβολικό ύψος ή γιγαντισμό.

Το ανάστημα μπορεί να φτάσει τα 216-259cm . O όρος δεν ισχύει για τα άτομα υψηλού αναστήματος, χωρίς παθολογία της υπόφυσης, με ομαλό γενετικό υπέδαφος που έχουν διατραφεί κανονικά. Η αυξημένη έκθεση στην αυξητική ορμόνη στους ενηλίκους, αφού έχει σταματήσει η φυσιολογική ανάπτυξη των οστών προκαλεί μεγαλακρία.

Ο γιγαντισμός μπορεί επίσης να προκληθεί και από μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση , όπως η πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία τύπου -1, το σύνδρομο McCune-Albright, η νευρινωμάτωση ή σύμπλεγμα Carney. Η χρήση πεγκβισομάντης θεωρείται ασφαλής για τη θεραπεία του γιγαντισμού και την αποτελεσματική διακοπή της αύξησης του ύψους, διότι ομαλοποιεί τα επίπεδα της IGF-I, (Rix M et al, Eur J Endocrinol. 2005 Aug;153(2):195-201 )]Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Change in the immunophenotype of a somatotroph adenoma resulting in gigantism. Thawani JP, Bailey RL, Burns CM, Lee JY.Surg Neurol Int. 2014 Oct 20;5:149. Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ενδοκρινολογία: