Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

     γastroisofaγiki΄palinδro΄misi    
gastroesophageal reflux

     γκαστροισοφέϊτζιαλ ρίφλαξ    

Ερμηνεία:

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι πολύ συχνή πάθηση. Το 30- 40% το πληθυσμού παρουσιάζει περιοδικά ενοχλήματα από αυτή τη διαταραχή και από αυτούς το 20% θα πάρει τελικά φαρμακευτική αγωγή για ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η οισοφαγίτιδα που οφείλεται στην παλινδρόμηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φάρμακα και στο90% των ασθενών με καλή ανταπόκριση. Παρόλη την ανάσχεση των ενοχλημάτων και τη θεραπεία της οισοφαγίτιδας περίπου το 70-80% των ασθενών υποτροπιάζουν μέσα σε ένα χρόνο από τη διακοπή της θεραπείας. 

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της ΓΟΠ είναι το αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο. Άλλα συνήθη συμπτώματα είναι αναγωγή του περιεχομένου του στομάχου, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής ξαπλώνει, πόνος και δυσκολία κατά την κατάποση, πόνος στο στήθος, ναυτία και ερυγές.

Τελευταία αναγνωρίζονται συχνότερα και συμπτώματα που δεν έχουν σχέση με τον οισοφάγο, όπως χρόνιος βήχας, λαρυγγίτιδα, πνευμονία από εισρόφηση, άσθμα, χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες, βραγχος φωνής (βραχνάδα), φαρυγγίτιδα, οπισθορρινικός κατάρρους, χρόνια λαρυγγίτιδα.

Η ΓΟΠ μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάζουν τη φωνητική λειτουργία, όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική λαρυγγίτιδα. Η διαφραγματοκήλη όταν δεν προκαλεί συμπτώματα δεν χρειάζεται θεραπεία. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν σοβαρά ενοχλήματα, χρειάζεται θεραπεία, φαρμακευτική ή χειρουργική, ανάλογα με την περίπτωση.

Τα συμπτώματα σ' αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι ίδια με της οισοφαγίτιδας από παλινδρόμηση. Για τη διάγνωση, το ιστορικό του ασθενούς αποτελεί πολύτιμο βοήθημα. Η κλινική εξέταση και οι αιματολογικές εξετάσεις δεν προσφέρουν σημαντικά. Οι κύριες εξετάσεις που θέτουν τη διάγνωση και βοηθούν στην κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας είναι οι εξής .

Ενδοσκόπηση οισοφάγου-στόμαχου-δωδεκαδάκτυλου. Τα ευρήματα ποικίλλουν από ήπια οισοφαγίτιδα, μέχρις εξελκώσεις του βλεννογόνου, στενώσεις, ή οισοφάγος Barrett. Ακτινολογικός έλεγχος με τη βοήθεια σκιαγραφικού. Εικοσιτετράωρη Πεχαμετρία, όπου καταγράφεται η διακύμανση της οξύτητας στον οισοφάγο. .Μανομετρία. Μετράται η πίεση στον οισοφάγο για την εξακρίβωση συνυπάρχουσας διαταραχής της κινητικότητας (π.χ. αχαλασία). Ραδιοϊσοτοπικός έλεγχος. Μπορεί να αποκαλύψει διαταραχές κινητικότητας του οισοφάγου ή παλινδρόμηση. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για ασθενείς που δεν ανέχονται εύκολα την πεχαμετρία ή τη μανομετρία. Η επιλογή των ασθενών που θα ωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει από τις πιο κάτω αναφερόμενες ομάδες

α. Ασθενείς που έχουν τυπικά συμπτώματα και δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή υποτροπιάζουν μετά τη διακοπή της θεραπείας.

β. Ασθενείς που δεν επιθυμούν τη δια βίου συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής, ή δεν μπορούν να συμμορφωθούν στη μακρόχρονη λήψη φαρμάκων.

γ. Ασθενείς με άτυπα συμπτώματα ( βραχνάδα ή χρόνιο βήχα) που έχει διαπιστωθεί ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε παλινδρόμηση.

δ. Αυτούς που παρουσιάζουν μεγάλες διαφραγματοκήλες κατεπολίσθηση (τύπου Ι ) με συμπτώματα, ή παραοισοφαγικές (τύπου ΙΙ ), ανεξάρτητα συμπτωμάτων.

ε. 'Όσοι παρουσιάζουν επιπλοκές από μακροχρόνια συνοδό οισοφαγίτιδα, όπως εξελκώσεις και Οισοφάγο Βerrett. Με τη χειρουργική θεραπεία το 95% των ασθενών απαλλάσσεται από τα συμπτώματα. 

Η ΓΟΠ αυτή  καθ' αυτή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα [1]. Η σκολίωση της σπονδυλικής στήλης είναι παράγοντας κινδύνου πρόκλησης ΓΟΠ σε ενηλίκους [2].

Η προστασία των τοιχωμάτων του στομάχου, που στοχεύει στην ανακούφιση της δυσφορίας, που σχετίζεται με τη ΓΟΠ  συχνά σημαίνει τη μακρόχτονη χρησιμοποίηση φαρμάκων, που μπορεί να συνοδεύεται και από φαρμακευτικές παρενέργειες.

Αυτό το γεγονός γίνεται εμφανέστερο με τη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίου (proton pump inhibitors), οι οποίοι μπορεί να προλάβουν την παραγωγή των οξέων του στομάχου, που είναι απαραίτητα για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της οστεοπόρωσης που σχετίζεται με κατάγματα, ακόμη και σε νεαρά άτομα [3].

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Scoliosis is a Risk Factor for Gastroesophageal Reflux Disease in Adult Spinal Deformity. Hosogane N, Watanabe K, Yagi M, Kaneko S, Toyama Y, Matsumoto M. J Spinal Disord Tech. 2015 Mar 18.

2.Effects of gastroesophageal reflux disease in laryngeal carcinoma. A. Bacciu, G. Mercante, A. Ingegnoli, T. Ferri, P. Muzzetto, G. Leandro, F. Di Mario, S. Bacciu.   Clinical Otolaryngology and Allied Sciences 2004: 29(5): 545 - 548 

3.Use of proton pump inhibitors is associated with fractures in young adults: a population-based study. Freedberg DE1, Haynes K2, Denburg MR3, Zemel BS4, Leonard MB5, Abrams JA6, Yang YX2,7.Osteoporos Int. 2015 Oct;26(10):2501-7. doi: 10.1007/s00198-015-3168-0. Epub 2015 May 19.

 

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Γαστρεντερολογία: