Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γαιοσμίνη, η

     γeosmíni    
geosmin

     τζίοζμιν     

Ερμηνεία:

Η γαιοσμίνη παράγεται από διάφορες ομάδες βακτηρίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα ακτινοβακτήρια  και τα κυανοβακτήρια, τα οποία την αποβάλουν, όταν πεθαίνουν. Οι καλλιέργειες μερικών από αυτά τα βακτηρίδια, ιδιαίτερα του γένους Streptomyces, έχουν μια ισχυρή γαιώδη ή χωματώδη μυρωδιά (χωματίλα).

Επειδή η όσφρηση με τη γεύση είναι στενά συνδεδεμένες η γαιοσμίνη γίνεται εύκολα αισθητή, όταν υπάρχει στο πόσιμο νερό. Επειδή διηθεί άλλους μικροοργανισμούς τα λιμναία και τα ποταμίσια ψάρια μπορεί να έχουν γεύση χωματίλας, όταν τρώγονται.  Η χωματίλα μπορεί να απομακρινθεί από τα ψάρια, αν προ του μαγειρέματος μπουν σε σε δοχείο με ξύδι. Το ξύδι μετατρέπει τη γεοσμίνη σε μια άοσμη ουσία, την αργοσμίνη (αργός + οσμή).

Βλέπε: χωματίλα, soil-scented smell, πετριχώρη



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Geosmin as a source of the earthy-musty smell in fruits, vegetables and water: Origins, impact on foods and water, and review of the removing techniques. Liato V, Aïder M. Chemosphere. 2017 Aug;181:9-18. doi: 10.1016/j.chemosphere.2017.04.039. Epub 2017 Apr 8.

Degradation mechanisms of geosmin and 2-MIB during UV photolysis and UV/chlorine reactions. Kim TK, Moon BR, Kim T, Kim MK, Zoh KD. Chemosphere. 2016 Nov;162:157-64. doi: 10.1016/j.chemosphere.2016.07.079. Epub 2016 Aug 3.

Geosmin production and polyphasic characterization of Oscillatoria limosa Agardh ex Gomont isolated from the open canal of a large drinking water system in Tianjin City, China. Cai F, Yu G, Zhang K, Chen Y, Li Q, Yang Y, Xie J, Wang Y, Li R. Harmful Algae. 2017 Nov;69:28-37. doi: 10.1016/j.hal.2017.09.006. Epub 2017 Oct 12.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φυτοφαρμακολογία: