Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γάλα κατσίκας

     γa΄la katsi΄kas    
goat's milk

     γκόουτς μιλκ    

Ερμηνεία:

Στη σύγχρονη εποχή διαρκώς αυξάνεται η κατανάλωση γάλακτος κατσίκας. Τα ερωτήματα των καταναλωτών προς τους γιατρούς περιλαμβάνουν την καταλληλότητα, χρησιμότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την κατανάλωση γάλακτος, ιδίως από τα μικρά παιδιά.

Το γάλα της κατσίκας έχει γίνει δημοφιλές εν μέρει διότι υπάρχει η άποψη ότι είναι λιγότερο αλλεργιογόνο   και πιο εύπεπτο από το γάλα της αγελάδας.

Το φρέσκο γάλα κατσίκας καταναλίσκεται κυρίως από άτομα που πιστεύουν ότι η παστεριοποίηση είναι καταστροφική, αν και είναι γνωστοί οι καλά τεκμηριωμένοι κίνδυνοι από την κατανάλωση απαστερίωτου (κίνδυνος πρόκλησης βρουκέλλωσης ή μελιταίου πυρετού) [1].

Το ατροποποίητο γάλα κατσίκας δεν είναι κατάλληλο για τα παιδιά, διότι περιέχει υψηλό φορτίο πρωτεϊνών και μεταλλικών ιχνοστοιχείων, ενώ περιέχει μικρή ποσότητα φυλλικού οξέος Το γάλα κατσίκας δεν έχει διατροφικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το γάλα της αγελάδας για δεν είναι λιγότερο αλλεργιογόνο.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων [ EuropeanFoodSafetyAuthority ] ανέφερε ότι οι πρωτεΐνες από το γάλα της αγελάδας μπορεί να είναι κατάλληλες ως πηγή πρωτεϊνών, για τα παιδιά, υπό μορφή σκόνης σε κονσέρβα, αρκεί το τελικό προϊόν να ανταποκρίνεται με τα κριτήρια των συστατικών γάλακτος που καθορίζονται από τη Οδηγία (Directive) 2006/141/EC [2].

Επί πλέον υπάρχουν δημοσιεύσεις που περιγράφουν τους κινδύνους για τα παιδιά από την κατανάλωση ατροποποίητου   γάλακτος κατσίκας. Αν πρόκειται να χορηγηθεί γάλα κατσίκας στα παιδιά, αυτό θα πρέπει να παστεριώνεται ή να βράζεται, να αραιώνεται, ώστε να περιορίζεται το διαλυτό του φορτίο και να ενισχύεται με βιταμίνες.

Αν και αυτές οι τροποποιήσεις δεν δημιουργούν ένα ιδεώδες γάλα, εν τούτοις ελαχιστοποιούν τους κινδύνους της κατανάλωσης γάλακτος κατσίκας στα παιδιά [3].

 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Leong KN1, Chow TS2, Wong PS2, Hawa S2, Ahmad N2, Ch'ng CC2. Outbreak of Human Brucellosis from Consumption of Raw Goats' Milk in Penang, Malaysia. Am J Trop Med Hyg. 2015 Jun 8. pii: 15-0246. [Epub ahead of print]

2. Turck D1. Cow's milk and goat's milk.World Rev Nutr Diet. 2013;108:56-62. doi: 10.1159/000351485. Epub 2013 Sep 6.

3. Coveney JDarnton-Hill I.  Goat's milk and infant feeding. Med J Aust. 1985 Nov 25;143(11):508-10. A mathematical model for lymphangiogenesis in normal and diabetic wounds. Bianchi A1, Painter KJ2, Sherratt JA2. J Theor Biol. 2015 Aug 4. pii: S0022-5193(15)00368-9. doi: 10.1016/j.jtbi.2015.07.023. [Epub ahead of print]



Συνώνυμα:







© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: