Η μπετακυανίνη ή βητακυανίνη [το βήτα- δεν προέρχεται από το Ελληνικό γράμμα βήτα, αλλά από το Αγγλικό beeroot (παντζάρι)] είναι η χρωστική στην οποία οφείλουν το χρώμα τους τα παντζάρια. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε μελέτη που έγινε στο Howard University (Washington USA) βρέθηκε ότι η βητακυανίνη ελαττώνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη και του μαστού κατά 12,54%.
Το κύριο συστατικό της βήτακυανίνης είναι η βητανίνη. Η βητανίνη και η βουλγαξανθίνη είναι οι πιο μελετημένες βήταλαϊνες των παντζαριών.
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
Antioxidant capacity of betacyanins as radical scavengers for peroxyl radical and nitric oxide. Taira J, Tsuchida E, Katoh MC, Uehara M, Ogi T. Food Chem. 2015 Jan 1;166:531-6. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.05.102. Epub 2014 May 27.