Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

βατόμουρο

     vato΄muro    
blackberry

     bλάκbερι    


     Προφορά


Ερμηνεία:

To βατόμουρο είναι καρπός της θαμνώδους Βάτου (Rubus fruticosus ή ulmifolius, Blackberry], η οποία είναι η Βάτος που περγράφεται και από τους συγγραφείς της αρχαιότητας και είναι ο κοινότατος ακανθώδης θάμνος που περιγράφεται και σήμερα.

Η βάτος είναι αυτοφυής θάμνος σε πολλές περιοχές της Γης (Ευρώπη, Βορ. Ασία, Βορ. Αφρική, κ.α.)

Στην Ελλάδα απανταται η Βάτος η ανατολική [Rubus fruticosus anatolicus] και στην Κύπρο η Βάτος η ιερά [Rubus  fruticosus sanctus]. Άλλα είδη Βάτου που καλλιεργούνται για τον καρπό τους είναι : Βάτος η δυτική (R. occidentalis, Virginia Raspberry), ίθαγενής. της βορείου Αμερικής, Βάτος τό Χαμαίμορον, (R. Chamaemorus Cloud-berry), ίθαγενής. της βορείου και δυτικής  Ευρώπης, Βάτος η λευκόφαιος (R. Caesius,  Dew-berry) και Βάτος η Ιδαία (R. Idaeus, Γαλλ. Framboisier, Αγγλ. Rasp-berry). Τα  δύο τελευταία είδη, τα οποία είναι ίθαγενή της Ευρώπης, ανευρίσκονται και σε μερικές ορεινές περιοχές της Ελλάδας.

Η Βάτος η Ιδαία, κοινώς ονομαζομένη Σμεουρδιά αναφέρεται από τον  Διοσκουρίδη, ο οποίος  λέγει ότι ονομάσθηκε Ιδαία «διά τό πολλήν έν "Ἴδῃ (τῆς Φρυγίας) γεννᾶσθαι"

O καρπός αυτού του είδους [τὸ κοινό  σμέουρδο, σμέουρο ή νάουρο] χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και για την παρασκευή παγωτού, από τους Γάλλους, που φέρει την ονομασία φραμπουάζ (framboise). Στη φαρμακευτική παρασκευάζεται σιρόπι με δροσιστικές και διουρητικές ιδιότητες, που φέρει την ονομασία Σιρόπιον Βάτου Ιδαίας [Syrupus Rubi Idaei]. Η Βάτος  πολλαπλασιάζεται ευχερώς με μοσχεύματα και παραφυάδες. Ευδοκιμεί σε ένικμο, νοτερό και υγρό έδαφος.. Η καλλιέργειά της Βάτου είναι απλούστατη και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα [1].

Τα βατόμουρα περιέχουν δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά, που είναι οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες. Αυτές οι ουσίες καθαρίζουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ενοχοποιούνται για πλείστες διαταραχές της υγείας, περιλαμβανομένης της άνοιας, του πρόωρου γήρατος και του καρκίνου.

Αναφέρεται ότι η κατανάλωση βατόμουρων έχει συνδεθεί με την πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως του οισοφάγου, του παχέος εντέρου  και του πνεύμονα καθώς και άλλων καρκίνων [2].

 Τα βατόμουρα περιέχουν λουτεΐνη, η οποία δημιουργεί μια προστατευτική στιβάδα πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Έτσι προστατεύονται οι οφθαλμοί από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον τα βατόμουρα ενισχύουν την όραση  και προλαβαίνουν οφθαλμικές βλάβες, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος [3].

 Η συχνή βρώση βατόμουρων έχει συνδεθεί με αντιοστεοπωρωτικά αποτελέσματα, αντιγήρανση, προστασία του δέρματος από τις ρυτίδες, ενίσχυση της μνήμης, βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, προλαβαίνοντας τη δυσκοιλιότητα, έλεγχο του διαβήτη [4].

 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Π. Γ. ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ: ΦΥΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ. ΑΘΗΝΑ 1914 

2. Aleksandra S. Kristo,1,* Dorothy Klimis-Zacas,2 and Angelos K. Sikalidis1 Protective Role of Dietary Berries in CancerAntioxidants (Basel). 2016 Dec; 5(4): 37. Published online 2016 Oct 19. doi:  10.3390/antiox5040037

3. Hock Eng KhooAzrina AzlanSou Teng Tang, and See Meng Lim Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits.Food Nutr Res. 2017; 61(1): 1361779. Published online 2017 Aug 13. doi:  10.1080/16546628.2017.1361779

4. Kaume LHoward LRDevareddy L. The blackberry fruit: a review on its composition and chemistry, metabolism and bioavailability, and health benefits. J Agric Food Chem. 2012 Jun 13;60(23):5716-27. doi: 10.1021/jf203318p. Epub 2011 Dec 8.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: