Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

βασιλικός ή Ώκιμον το ιερόν

         
Holy Basil

         

Ερμηνεία:

Βασιλικός ή Ώκιμον το ιερόν [Ocimum sanctum (L.) ή Ocimum tenuiflorum L, Οcimum Basilicum]. Ο Βασιλικός  είναι φρύγανο ευοσμότατο, που χρησιμοποποείται από αιώνων στην Αγιουβεδική ιατρική των Ινδιών. Ο Βασιλκός ήταν αφιερωμένος στη νύμφη Tulsi, η οποία κατά την Ινδική μυθολογία, μεταμορφώθηκε σ΄αυτό το αρωματικό φυτό.

Ο Βασιλικός είναι ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό στα διάφορα παραδοσιακά και λαϊκά συστήματα ιατρικής στη Νοτιοανατολική Ασία.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αναλγητική, αντιπυρετική, αντιδιαβητική, ηπατοπροστατευτική, υπολιπιδαιμική, αντιστρές  και ανοσοτροποποιητική δράση. 

Οι προκλινικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο Βασιλικός  και μερικά από τα φυτοχημικά συστατικά της, όπως η ευγενόλη, το ροσμαρινικό οξύ, η απιγενίνη, η μυρετενάλη , η λουτεολίνη, η β-σιτοστερόλη και το καρνοσικό οξύ πρόλαβαν τη δημιουργία καρκίνου του δέρματος  χημικής αιτιολογίας, καρκίνου  του ήπατος,  του στόματος,  και του πνεύμονα.

Αυτή η δράση του Βασιλικού  αποδίδονται στην αυξημένη αντιοξειδωτική του δράση, την ικανότητά του να αλλάζει τις γονιδιακές εκφράσεις, να προκαλεί απόπτωση, να ανστέλλει την αγγειογένεση και τις μεταστάσεις.

 Το υδατικό εκχύλισμα του Βασιλικού  και των φλαβονοειδών της ορνιτίνης και της βισενίνης (vicenin) που περιέχει,  φαίνεται να προστατεύει τα ποντίκια από την ασθένεια και τη θνησιμότητα που προκαλείται από την γ ακτινοβολία και να προστατεύει επιλεκτικά τους φυσιολογικούς ιστούς από τις καρκινογόνες επιδράσεις της ακτινοβολίας. 

Τα άλλα σημαντικά φυτοχημικά συστατικά του, όπως η ευγενόλη, το ροσμαρινικό οξύ, η απιγενίνη και το καρνοσικό οξύ έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν την πρόκληση βλάβης του DNA από ακτινοβολία.

H βισενίνη-2 αναστέλλει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και αυξάνει την αντικαρκινική δράση της δοσεταξέλης in-vitro και  in-vivo. Η συνδυασμένη χορήγηση βινσετίνης-2 και δοσεταξέλης θα μπορούσε να να είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία του προχωρημένου και μεταστατικού καρκίνου του προστάτη, λόγω των πολυστοχευμένων αντιογκωτικών δυνατοτήτων τους.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Ocimum sanctum L (Holy Basil or Tulsi) and its phytochemicals in the prevention and treatment of cancer. Baliga MS, Jimmy R, Thilakchand KR, Sunitha V, Bhat NR, Saldanha E, Rao S, Rao P, Arora R, Palatty PL. Nutr Cancer. 2013;65 Suppl 1:26-35. doi: 10.1080/01635581.2013.785010.

Antioxidant Activity of The Ancient Herb, Holy Basil in CCl4-Induced Liver Injury in Rats. Ponnusam Y, Louis T, Madhavachandran V, Kumar S, Thoprani N, Hamblin MR, Lakshmanan S. Ayurvedic. 2015 Nov;2(2):34-38.

Tulsi - Ocimum sanctum: A herb for all reasons. Cohen MM. J Ayurveda Integr Med. 2014 Oct-Dec;5(4):251-9. doi: 10.4103/0975-9476.

Targeting the mercapturic acid pathway and vicenin-2 for prevention of prostate cancer. Singhal SS, Jain D, Singhal P, Awasthi S, Singhal J, Horne D. Biochim Biophys Acta Rev Cancer. 2017 Aug;1868(1):167-175. doi: 10.1016/j.bbcan.2017.03.009. Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βοτανική: