Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

α-φετοπρωτεΐνη (ΑFP)

     α-fetoprotei΄ni (AFP)    
alpha-fetoprotein

     άλφα-φιτοπρόττιιν    

Ερμηνεία:

Eίναι μια σιαλοπρωτεΐνη Μ.Β. 69.000 daltons με μια πολυπεπτιδική άλυσο, που παράγεται φυσιολογικά από το έμωρυο, κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης από το ήπαρ, το λεκιθικό ασκό και το γαστρεντερικό επιθήλιο. Ανευρίσκεται στον εμβρυϊκό  και το νεογνικό ορό, όπως επίσης και στο αμνιακό  υγρό των ζώων. Οι μετρήσεις της AFP στο αμνιακό υγρό ακολουθούν την κατανομή των επιπέδων της στο αίμα.

Ο χρόνος μισής ζωής της είναι περίπου 5 ημέρες. Αυξημένα έως ιδιαίτερα αυξημένα  επίπεδα ΑFP παρατηρούνται στον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, στους όγκους από γενετικά κύτταρα και περιστασιακά στους όγκους από εξώόδερμα. Όυαν υπάρχπυν ανωμαλίες του νετρικού σωλήνα του εμβρύου αυξάνονται τα επίπεδα της AFP στο αμνιακό υγρό. Αν τα επίπεδα της ΑΦΠ μετρηθούν την 18-20 εβδομάδα και γίνει και υπερηχογράφημα του εμβρύου μπορεί να αναγνωριστεί με αξιοπιστία η ανοικτή δισχιδής ράχη  και η ανεγκεφαλία στο έμβρυο. 

Η μέτρηση της AFP στο αμνιακό υγρό απαιτεί αμνιοπαρακέντηση. Όμως τα επίπεδά της μπορούν να μετρηθούν και στον ορό της μητέρας, τα οποία αυξάnoνται αργότερα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η ΑFP χρησιμοποιείται ως καρκινικός δείκτης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε γυναίκες με όγκους από γενετικά κύτταρα και κύρια από εμβρυϊκά καρκινώματα ωοθηκών. (Sell S, Becker FF. J Natl Cancer Inst 1978:60:19-26)]Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

S Campbell, M Grundy, J D Singer. Br Med J. 1976 September 18; 2(6037): 676.
Fifty years of discovery of alpha-fetoprotein as the first tumor marker. Nikulina D, Terentyev A, Galimzyanov K, Jurišić V.Srp Arh Celok Lek. 2015 Jan-Feb;143(1-2):100-4.


Συνώνυμα:
α1-εμβρυική σφαιρίνη [α1-emvriikI sfer΄i΄ni]

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: