Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

αυτόματη ρήξη στεφανιαίας αρτηρίας

     afto΄mati ri΄xi stefanie΄as artiri΄as    
spontaneous coronary artery dissection [SCAD]

     σποντέϊνιας κορόναρι άρτερι dαϊσέξιον    

Ερμηνεία:

H SCAD οφείλεται σε μια αιφνίδια ρήξη του τοιχώματος της στεφανιαίας αρτηρίας, που οδηγεί σε διαχωρισμό του έσω χιτώνα από το εξωτερικό τοίχωμα του αγγείου. Αυτό που πυροδοτεί τη ρήξη, υποτίθεται ότι είναι είτε μια ρήξη του επιθηλίου του έσω χιτώνα, είτε κάποια αιμορραγία από τα τριχοειδή αγγεία των αγγείων. Η ρήξη αυτή προκαλεί ενδοτοιχωματικό αιμάτωμα.

Η εξάπλωση του αιματώματος προκαλεί επέκταση της ρήξης και τοσχηματισμού πραγματικού αυλού και ένα θρόμβο που περιέχει έναν ψευδο-αυλό. 

Η SCAD θα πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από τη ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας ή κάποια ιατρογενή ρήξη, μετά από εισαγωγή κάποιου καθετήρα.

Οι ασθενείς με  SCAD έχουν εύθραυστα αρτηριακά τοιχώματα χωρίς αθηρώματα ή ενασβεστιώσεις, που θα περιόριζαν την επέκταση της ρήξης.

Ως εκ τούτου, οι περιπτώσεις με  SCAD συχνά θα έχουν πιο εκτεταμένες εκτομές και τα μη προσβληθέντα  τμήματα φαίνονται στην αγγειογραφία λεία και ελεύθερα νόσου.

Η SCAD εκτιμάται ότι ευθύνεται για το  0.1 έως  0.4% όλων των περιπτώσεων οξέων συνδρόμων των στεφανιαίων αγγείων [1]

Η SCAD  είναι μια σημαντική αιτία οξέων συνδρόμων των στεφανιαίων αγγείων σε νέες γυναίκες, που ευθύνεται για το 25% όλων των περιπτώσεων  οξέων συνδρόμων των στεφανιαίων αγγείων  σε γυναίκες  <των 50 ετών [2]

Σε μια σειρά 87 ασθενών με SCAD της  Mayo Clinic βρέθηκε ότι  η μέση ηλικία των πασχόντων ήταν τα 43 έτη. Από αυτούς το 82% ήσαν γυναίκες [3].

Στο 45% όλων των περιπτώσεων δεν ανιχνεύτηκε  αιτία της SCAD και η πρόκλησή της παραμένει ανεξήγητη.

Ο συνηθέστερος προδιαθεσικός παράγοντας που έχει εντοπιστεί για την SCAD  είναι η περίοδος της λοχείας, μετά τον τοκετό, η ινομυική δυσπλασία, η νόσος του συνδετικού ιστού και η ορμονοθεραπεία.

Στους πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες περιλαμβάνεται η έντονη σωματική προσπάθειας, ιδιαίτερα των νέων ανδρών, το έντονο συναισθηματικό στρες (στενοχώρια), χρήση συμπαθομιμητικών φαρμάκων (π.χ. η κοκαΐνη, αμφεταμίνες), ο τοκετός, δοκιμασίες του τύπου Valsava  (βήχας, ρέψιμο, έμετος).

Αυτό που πυροδοτεί  το σχίσιμο του αγγειακού στεφανιαίου τοιχώματος συχνά είναι τα ανεβασμένα επίπεδα των κατεχολαμινών και η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης [4].

Κλινική εικόνα: Οι ασθενείς εκδηλώνουν  συμπτώματα   παρόμοια με αυτά της στηθάγχης ή μιας καρδιακής προσβολής. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί  βάρος, ή σφίξιμο στο στήθος, που  μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τον τράχηλο, την κάτω γνάθο, τη ράχη ή το στομάχι.

Η SCAD μπορεί να συνοδευτεί από  δύσπνοια, εφίδρωση και ζαλη. Η πλήρης απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας οδηγεί σε καρδιακή προσβολή.

Οι περισσότερες περιπτώσεις SCAD επουλώνονται αυτόματα και συνιστάται οι μη επιπλεγμέβες περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται συντηρητικά.

Οι ασθενείς με προσβολή του αριστερού κυρίου στελέχους της στεφανιαίας αρτηρίας, πλήρη αγγειακή απόφραξη , εξελισσόμενο θωρακικό άλγος ή αιμοδυναμική αστάθεια θα χρειαστούν στεφανιαία επαναγγείωση.

Τα αποτελέσματα της  διαδερμικής στεφανιαίας παρέμβασης δεν είναι ιδανικά σ’ αυτή την ομάδα των ασθενών και πρέπει να γίνεται από έμπειρο γιατρό με ετοιμότητα έγκαιρης χειρουργικής παρέμβασης (χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας),   λόγω του αυξημένου κινδύνου των επιπλοκών.

Πολλοί ασθενείς με  SCAD πάσχουν και από ινομυική δυσπλασία [FMD], η οποία πρέπει να διαγιγνώσκεται με την απεικόνιση των λοιπών αρτηριών, καθώς δεν είναι γνωστό εάν αυτή είναι η αιτία της SCAD.

Αν και η πρόγνωση της SCAD  είναι εξαιρετική , ο κίνδυνος υποτροπής της είναι σημαντικός και φθάνει το ποσοστό του 5% [4].

 

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Mortensen KH, Thuesen L, Kristensen IB, Christiansen EH. Spontaneous coronary artery dissection: a Western Denmark Heart Registry study. Catheter Cardiovasc Interv. 2009 Nov 1;74(5):710-7.

2.Saw J, Aymong E, Mancini GB, Sedlak T, Starovoytov A, Ricci D. Nonatherosclerotic coronary artery disease in young women. Can J Cardiol. 2014 Jul; 30(7):814-9.

3.Τweet MS, Hayes SN, Pitta SR, Simari RD, Lerman A, Lennon RJ, Gersh BJ, Khambatta S, Best PJ, Rihal CS, Gulati R. Clinical features, management and prognosis of spontaneous coronary artery dissection.Circulation. 2012 Jul 31;126(5):579-88.

4. Saw J, Aymong E, Sedlak T, Buller CE, Starovoytov A, Ricci D, Robinson S, Vuurmans T, Gao M, Humphries K, Mancini GB. Spontaneous coronary artery dissection: association with predisposing arteriopathies and precipitating stressors and cardiovascular outcomes. Circ Cardiovasc Interv. 2014 Oct;7(5):645-Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Καρδιολογία: