Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ανθρώπινη χοριονική γοναδοτροφίνη, η

     anthro΄pini chorioniki΄ γοnaδrotopi΄ni    
human chorionic gonadotrophin (hCG)

     χιούμαν χοριόνικ γκοναdότροπιν    

Ερμηνεία:

Ορμόνη που εκκρίνεται από τον πλακούντα και η ύπαρξη της οποίας αναζητείται με τις δοκιμασίες κυήσεως. Η ορμόνη αυτή παρατείνει το χρόνο παραμονής του ωχρού σωματίου και διεγείρει την παραγωγή προγεστερόνης, δημιουργώντας έτσι το ιδανικό περιβάλλον  για το έμβρυο.

Ο προσδιορισμός της είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στην κλινική πράξη. Παράγεται και εκκρίνεται από τη φυσιολογική συγκυτιοτροφοβλάστη του πλακούντα, τη νεοπλασματική συγκυτιοβλάστη και από μη τροφοβλαστικούς όγκους. Ο χρόνος μέσης ζωής της είναι 24-36 ώρες και αποβάλλεται με τα ούρα.

Φυσιολογική κατάσταση, στην οποία η χοριακή γοναδοτροφίνη αυξημένη, είναι μόνο η εγκυμοσύνη. Είναι ο πρώτος και πιθανά ο πλέον ειδικός καρκινικός δείκτης που έχει περιγραφεί, αφού συγκεντρώνει όλα σχεδόν τα πλεονεκτήματα του ιδανικού καρκινικού δείκτη.

Η β- ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροφίνη εκφράζεται στον ορό του αίματος στο 100% των ασθενών με τροφοβλαστική νόσο και στο 70% των ασθενών με όγκους ωοθηκών από γενετικά κύτταρα. Σχετίζεται ικανοποιητικά με το στάδιο και την πρόγνωση των τροφοβλαστικών όγκων. (Σκάρλος Δ., Γιαννακάκης Θ. ΙΑΤΡΙΚΗ, 1994:66(1):40-45).Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Serum human chorionic gonadotropin levels and thyroid hormone levels in gestational transient thyrotoxicosis: Is the serum hCG level useful for differentiating between active Graves' disease and GTT? Yoshihara A, Noh JY, Mukasa K, Suzuki M, Ohye H, Matsumoto M, Kunii Y, Watanabe N, Suzuki N, Kameda T, Sugino K, Ito K. Endocr J. 2015 Mar 29. Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ενδοκρινολογία: