Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ανθοκυανίνες, οι

     anthokiani΄nes    
anthokyanins

     ανθοκάϊανινς    


     Προφορά


Ερμηνεία:

Οι ανθοκυνίνες είναι φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις (μορφές πολυφαινολών), που ευθύνονται για το λαμπερό βαθύ  κόκκινο χρώμα που υπάρχει στα φύλλα, φρούτα και άνθη πολλών φυτικών ειδών. Οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και αγγειοπροστατευτικές, καρδιοπροστατευτικές , αντικαρκινικές και καρκινοπροφυλακτικές ιδιότητες.

Οι ανθοκυανίνες υπάρχουν στα φρούτα και στα λαχανικά. Πλουσιότερα σε ανθοκυανίνες είναι τα σμέουρα, μύρτηλα, φραγκοστάφυλα, κεράσια, κοκκινόμαυρα σταφύλια (βιολογικό Αγιωργίτικο Νεμέας) και από τα λαχανικά το κόκκινο λάχανο, μελιτζάνες. Τα παντζάρια δεν περιέχουν ανθοκυανίνες.

Μια από τις ισχυρότρες ανθοκυανίνες είναι η ρεσβερατρόλη, που αφθονεί στο βιολογικό μαυροκόκκινο Αγιωργίτικο σταφύλι Νεμέας, το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας ''Γκέλικος¨, τον ιατρικού ενδιαφέροντος γλυκό κρασί ''Γλελάντο" και το συμπλήρωμα διατροφής "Vonogkelin" (Kάψουλες  που περιέχουν σκόνη σπόρων καφλουδών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας από τον αμπελώνα "Γκέλικος".

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Possible Effects of Dietary Anthocyanins on Diabetes and Insulin Resistance. Turrini E, Ferruzzi L, Fimognari C. Curr Drug Targets. 2015 Sep 30. 

A grapevine anthocyanin acyltransferase, transcriptionally regulated by VvMYBA, can produce most acylated anthocyanins present in grape skins. Rinaldo A, Cavallini E, Jia Y, Moss SM, McDavid DA, Hooper LC, Robinson SP, Tornielli GB, Zenoni S, Ford CM, Boss PK, Walker AR. Plant Physiol. 2015 Sep 22. pii: pp.01255.2015

.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Χημεία: