Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

αδιπονεκτίνη ή αντιπονεκτίνη, η

     aδiponekti΄ni i΄ adiponekti΄ni    
adiponectin

     αdιπονέκτιν    

Ερμηνεία:

Μια πρωτεΐνη ορμόνη που παράγεται και εκκρίνεται αποκλειστικά από τα λιποκύτταρα και ρυθμίζει το μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης.

Η αδιπονεκτίνη επηρεάζει την ανταπόκριση του σώματος στην ινσουλίνη και ασκεί αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στα κύτταρα των τοιχωμάτων των αγγείων. Η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων αδιπονεκτίνης στο αίμα σχετίζονται με τον περιορισμό του κινδύνου πρόκλησης καρδιακής προσβολής.

Τα παχύσαρκα άτομα έχουν χαμηλά επίπεδα αδιπονεκτίνης και γιαυτό βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τα λιποκύτταρα, εκτός από την αδιπονεκτίνη παράγουν και εκκρίνουν και άλλες πρωτεΐνες , όπως η λεπτίνη, αδιψίνη, προπερδίνη και ο παράγοντας νέκρωσης όγκου. Έχει επίσης απομονωθεί επίσης ένας παράγοντας που έχει σχέση με τον λιπώδη ιστό και ονομάζεται APM1 (AdiPose Most abundant gene transcript 1, το πλέον άφθονο λιπώδες γονιδιακό μεταγράφημα 1). Το πρωτεϊνικό προϊόν APM1 είναι παράγωγο της αδιπονεκτίνης. Το γονίδιο APM1 χαρτογραφείται στο χρωμόσωμα 3q27.

Η αδιπονεκτίνη ενεργοποιεί επίσης την AMPK, με αποτέλεσμα να ρυθμίζει άμεσα το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη invitroκαι invivo.

Η αδιπονεκτίνη διεγείρει τη χρησιμοποίηση της γλυκόζης και την οξείδωση των λιπαρών οξέων ενεργοποιώντας την AMPΚ [AMP-activated protein kinase].

 Τα φρέσκα και τα ξηρά δαμάσκηνα, παρά την υψηλή τους περιεκτικότητα σε  υδατάνθρακες  δεν φαίνεται να προκαλούν ουσιαστική αύξηση του σακχάρου του αίματος, μετά τη βρώση τους [1, 2]

 

Αυτό αποδίδεται στη δυνατότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, είναι ορμόνη ρυθμίζουσα το σάκχαρο του αίματος [2].

Επιπροσθέτως, οι ίνες που υπάρχουν στα δαμάσκηνα μπορεί να ευθύνονται μερικώς  για τα αποτελέσματά τους στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Οι ίνες επιβραδύνουν το ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων  μετά τη λήψη γεύματος, προκαλώντας τη σταδιακή αύξηση παρά την απότομη αύξηση των υδατανθράκων [2, 3].

Καταναλώνοντας δαμάσκηνα (όχι πάνω από 44-87 γραμμάρια) ελαττώνεται ο κίνδυνος πρόκλησης διαβήτη τύπου 2 [4].

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Dried plums and their products: composition and health effects--an updated review. Stacewicz-Sapuntzakis M1. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(12):1277-302. doi: 10.1080/10408398.2011.563880.

2. Functional foods-based diet as a novel dietary approach for management of type 2 diabetes and its complications: A review. Mirmiran PBahadoran ZAzizi FWorld J Diabetes. 2014 Jun 15;5(3):267-81. doi: 10.4239/wjd.v5.i3.267.

3. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Lattimer JM, Haub MD. Nutrients. 2010 Dec;2(12):1266-89. doi: 10.3390/nu2121266. Epub 2010 Dec 15. 

4.Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. Isao Muraki, Fumiaki Imamura, JoAnn E Manson, Frank B Hu, Walter C Willett, Rob M van Dam, Qi Sun BMJ. 2013; 347: f5001. Published online 2013 Sep 28. doi: 10.1136/bmj.f5001

Adiponectin stimulates glucose utilization and fatty-acid oxidation by activating AMP-activated protein kinase. Yamauchi T1, Kamon JMinokoshi YIto YWaki HUchida SYamashita SNoda MKita SUeki KEto KAkanuma YFroguel PFoufelle FFerre PCarling DKimura SNagai RKahn BBKadowaki TNat Med. 2002 Nov;8(11):1288-95. Epub 2002 Oct 7.

Serum Adiponectin and Leptin Concentrations in Relation to Body Fat Distribution, Hematological Indices and Lipid Profile in Humans. Lubkowska A, Radecka A, Bryczkowska I, Rotter I, Laszczyńska M, Dudzińska W.Int J Environ Res Public Health. 2015 Sep 14;12(9):11528-11548.

Artery calcification, osteoporosis, and plasma adiponectin levels in Chinese elderly. Zhan JK, Wang Y, He JY, Wang YJ, Tan P, Tang ZY, Deng HQ, Huang W, Liu YS. Heart Lung. 2015 Sep 16. pii: S0147-9563(15)00218-6. doi: 10.1016/j.hrtlng.2015.08.006.



Συνώνυμα:
αντιπονεκτίνη





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: