Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Χειρισμός του Epley

     chirismο΄s tu e΄pli    
Epley maneuver

     έπλι μανιούβερ    

Ερμηνεία:

Ο χειρισμός του Epleyείναι μια μια άσκηση διαρκείας περίπου 10-15 λεπτών, που μπορεί να εφαρμοστεί παθητικά σε κάποιον ασθενή με περιφερικό ίλιγγο, από τον ωτορινολαρυγγολόγο του.

 Η συνηθέστερη μορφή περιφερικού ιλίγγου είναι ο καλοήθης  παροξυσμικός  ίλιγγος θέσεως, ο οποίος μπορεί να θεραπευτεί στο 90-99% των περιπτώσεων μόνο με το χειρισμό του Epley. Στόχος του χειρισμού του Epley (επανατοποθέτηση των καναλολίθων), είναι η μετακίνηση των σκόρπιων ωτολίθων και των θραυσμάτων τους, που αιωρούνται στο υγρό (ενδολέμφος), με το οποίο είναι γεμάτος ο οπίσθιος κάθετος ημικύκλιος σωλήνας του έσω ωτός, προς τον ευρύτερο χώρο της αίθουσας στο ελλειπτικό κυστίδιο (utricle),  που είναι ένα από τα ωτολιθικά όργανα του έσω ωτός. Εκεί, αυτά τα ωτολιθικά σωματίδια δεν δημιουργούν βλάβη και μπορούν να απορροφηθούν ευκολότερα.

 Ο χειρισμός της επανατοποθέτησης των καναλολίθων γίνεται με επιδεξιότητα από εκπαιδευμένο ωτορινολαρυγγολόγο, αφού έχει αποκλείσει τη διάγνωση κάποιας άλλης σοβαρής πάθησης του έσω ωτός. Ο χειρισμός συνήθως είναι επιτυχής με 1-2 συνεδρίες. 

Σε κάποιο άτομο με καλοήθη ίλιγγο θέσεως, στο οποίο ο ίλιγγος εμφανίζεται, όταν στρίβει την κεφαλή του προς τα αριστερά, καθώς ξαπλώνει στο κρεβάτι του με ύπτιο το σώμα του, ο ωτορινολαρυγγολόγος εφαρμόζει τα εξής:

  1. Ο ασθενής κάθεται στο εξεταστικό κρεβάτι και στρίβει την κεφαλή του κατά 45 μοίρες, βλέποντα προς τον αριστερό ώμο του. Πάνω στο κρεβάτι τοποθετείται ένα μαξιλάρι σε ύψος που αντιστοιχεί στις ωμοπλάτες του ασθενούς.
  2. Ο ωτορινολαρυγγολόγος συγκρατεί την κεφαλή του ασθενούς, που είναι στριμμένη αριστερά, κατά 45 μοίρες και έλκει το σώμα και την κεφαλή του ασθενούς προς το κρεβάτι, διατηρώντας την κεφαλή στριμμένη στις 45 μοίρες. Το μαξιλάρι, που βρίσκεται στις ωμοπλάτες του ασθενούς επιτρέπει στην κεφαλή να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τη ράχη του ασθενούς. Στη στάση αυτή προκαλείται ίλιγγος στον ασθενή, αλλά ο γιατρός βαστάει σταθερά την κεφαλή στριμμένη στις 45 μοίρες, επί 30 δευτερόλεπτα και μέσα σ΄αυτό το χρονικό διάστημα ο ίλιγγος εξαφανίζεται.
  3. Αμέσως μετά ο γιατρός στρίβει την κεφαλή από το σημείο που βρίσκεται, κατά 90 μοίρες, προς τα δεξιά, χωρίς όμως να ανυψώσει την κεφαλή του ασθενούς. Η κεφαλή συγκρατείται στη θέση αυτή επί 30 δευτερόλεπτα.
  4. Από αυτή τη θέση ο ασθενής στρίβει την κεφαλή και το σώμα του όλο δεξιά, μένοντας στην πλαγία θέση και στρίβοντας μόνο την καφαλή προς το πάτωμα, παραμένοντας εκεί επί 30 δευτερόλεπτα.
  5.  Στη συνέχεια ο ασθενής σηκώνεται με αργές κινήσεις και κάθεται στο κρεβάτι για λίγα λεπτά και μετά μπορεί να σηκωθεί και να βαδίσει χωρίς ίλιγγο ή ζάλη.
  6.  Σε περίπτωση που ο ίλιγγος προκαλείται, όταν ο ασθενής κατακλίνεται έχοντας προς τα δεξια την κεφαλή του, ο χειρισμός του Epley εφαρμόζεται με αντίστροφο τρόπο.

Το χειρισμό του Epleyμπορεί να τον εφαρμόσει ο ασθενής, μόνος του τρείς φορές, πριν από το νυκτερινό ύπνο του, κάθε βράδυ, μέχρις ότου εξαφανιστεί κάθε ίχνος ζάλης και ιλίγγου. Βλέπε βίντεο: (http://www.youtube.com/watch?v=ZqokxZRbJfw).Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Kevin A. Kerber, James F. Burke, Lesli E. Skolarus, Brian C. Callaghan, Terry D. Fife, Robert W. Baloh, A. Mark Fendrick
Neurology. 2012 Jul 24; 79(4): 376–380. doi: 10.1212/WNL.0b013e3182604533
 
Michel Toupet, Evelyne Ferrary, Alexis Bozorg Grayeli
ScientificWorldJournal. 2012; 2012: 162123. Published online 2012 Sep 2. doi: 10.1100/2012/162123
 


Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ωτορινολαρυγγολογία: