Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Πετασίτης ο υβριδιακός

     petasi΄tis o ivriδiako΄s    
Petasites hybridus

     πέτασαϊιτ άαϊbριdους    

Ερμηνεία:

Ο Πετασίτης,  κοινώς Κωλοπάνα είναι φυτό ποώδες, υγρόφιλo, πολυετές της τάξης των  συνθέτων με αναλγητικές, αντιπυρετικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.. Περιέχει ουσίες με βιοδραστικές ιδιότητες. Δύο από αυτές, η πετασίνη και ισοπετασίνη  υποστηρίζουν τον τόνο των αγγείων και την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στην υγεία των αγγειακών συμπτωμάτων.

Το εκχύλισμά του Πετασίτη υποστηρίζει των τόνο των αγγείων της κεφαλής και την ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιείται  ως αντιημικρανιακό [Petadolex® Pro-Active] κυρίως για την πρόληψη της ημικρανίας και τη θεραπεία πονοκεφάλων και του άσθματος . Περιέχει σεσκουιτερπένια όπως η πετασίνη και ισοπετασίνη. Περιέχει επίσης ηπατοτοξικά αλκαλοειδή της πυρρολιζιδίνης, τα οποία αφαιρούνται με ειδική τεχνική στα ιδιοσκευάσματα που κυκλοφορούν. Η δράση του αποδίδεται στη ρύθμιση των διόδων ασβεστίου και την αναστολή της σύνθεσης των ενζύμων λιποξυγενάση και κυκλοοξυγενάση. . Lipton R. B. Et al, NEUROLOGY 2004;63:2240-2244]Ετυμολογία:

[Διοσκουρίδης: Πετασίτης]

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Absolute configuration of eremophilane sesquiterpenes from Petasites hybridus: comparison of experimental and calculated circular dichroism spectra. Bodensieck A, Fabian WM, Kunert O, Belaj F, Jahangir S, Schühly W, Bauer R.Chirality. 2010 Mar;22(3):308-19.

Petasites hybridus root (butterbur) is an effective preventive treatment for migraine.Lipton RB1, Göbel HEinhäupl KMWilks KMauskop A. Neurology. 2004 Dec 28;63(12):2240-4.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φαρμακολογία: