Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ιπποκράτης ο Κώος

     ipokra΄tis o Ko΄os    
Hippocrates of Kos

     χιπόκρατις οφ κος    

Ερμηνεία:

 Ιπποκράτης ο Κώος  (460-377π.Χ.): Διάσημος ιατρός της αρχαιότητας με ευρύτατο συγγραφικό έργο. Θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής, καθώς διαχώρισε τις ψυχικές νόσους από την επίδραση του μυστικισμού και των θρησκευτικών αντιλήψεων και τις απέδωσε στο πεδίο στο οποίο ανήκαν, την ιατρική.

Περιέγραψε πολλά κλινικά σύνδρομα και νόσους καθιέρωσε την ιατρική ορολογία. Στα συγγράμματά του αναφέρονται πλέον των έξι χιλιάδων όρων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Υποστήριξε την αναζήτηση των αιτίων μια νόσου και ότι μόνον έτσι μπορεί να βρεθεί η θεραπεία της.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟ.

Υπό Δρ Διονυσίου Κυρμιζάκη, MD, ORL, DDS, PhD

Ο Ιπποκράτης Έλληνας ιατρός και φιλόσοφος  γεννήθηκε στην Κω το 460 π.χ. ενώ απέθανε στην Λάρισα της Θεσσαλίας το 370π.Χ.Θεωρείται κατά πολλούς ορθώς ο πατέρας της Δυτικής ορθολογικής Ιατρικής. Πέραν του πασίγνωστου όρκου του συνέγραψε τουλάχιστον 59 άλλα έργα- τόμους με θέματα όπως (ο Νόμος, Παραγγελίες και Αφορισμοί, Περί ιατρού τέχνης, περί ανατομής καρδίας, Σαρκών, Αδένων, περί Διατροφής- Διαίτης, περί Αέρων, Υδάτων, εδαφών, περί χυμών, περί επιδημιών, περί παθών-νόσων ,περί ιερής νόσου  .

Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος πληκτροδακτυλία καθώς και η Ιπποκράτειος ανάταξη του προσθίου εξαρθρήματος του ώμου, που φέρει το όνομα του και είναι ιδιαίτερα επιτυχής όταν γίνεται σωστά ακόμα και από μη ειδικούς ιατρούς.

Κατά μερικούς συγγραφείς έκανε εγχειρήσεις στον εγκέφαλο και στην καρδιά πριν απο 2.500 χρόνια! Ήταν  ο πρωτοπόρος που έλαβε υπ’ όψιν το περιβάλλον, τις εργασιακές συνθήκες και τον καιρό!

Στην ιατρική του σκέψη ρόλο είχαν: το ιστορικό, η σωματική   εξέταση , το ήθος, οι Ιατρικές Σχολές (ως  οργανωμένοι τόποι, διδασκαλίας της Ιατρικής Επιστήμης-Τέχνης, οι ιερείς,  οι μέθοδοι, το πείραμα , τα υγρά, η φύση, η Χειρουργική Τέχνη (Οκόσα φάρμακα οὐκ ίηται Σίδηρος ἤ Πῦρ ίηται), Γεννήθηκε όπως αναφέρθηκε τον 5ο π.χ. αιώνα στην νήσο Κω, όπου και σπούδασε ιατρική, στο φημισμένο Ασκληπιείο.

Μαθήτευσε κοντά σε σοφιστές, φιλοσόφους, αλλά και κοντά στον Ηρόδικο, που θεωρείται ο θεμελιωτής της ιατρικής γυμναστικής. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ξεκίνησε να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη, προκειμένου να επιμορφωθεί.

Θεωρούσε ξεπερασμένο τον τρόπο που ασκούνταν η ιατρική μέχρι τότε και πίστευε πως ταξιδεύοντας, θα μπορούσε να εφοδιαστεί με την απαραίτητη γνώση, αλλά και εμπειρία για να εξασκήσει την ιατρική.

Επιστρέφοντας στην Κω από ένα ταξίδι του στην Αίγυπτο, ξεκίνησε τον «πόλεμο» εναντίον της σχολής της Κνίδου, που είχε επικεφαλής τον γιατρό Ευρυφόντα.  

Η σχολή αυτή ήταν, μέχρι τότε, ότι ανώτερο υπήρχε και η γνώμη του Ευρυφόντα ήταν σεβαστή σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη σχολή της Κνίδου, η ιατρική ασκούνταν μέσα σε ναούς και ιερούς χώρους, ενώ το ρόλο των γιατρών αναλάμβαναν ιερείς, που κρατούσαν μυστικές τις μεθόδους τους (αρνητική μυστικοπάθεια απορριπτέα από τον πατέρα της Ιατρικής).

Τμήμα του Ασκληπιείου της Κω, όπου φοίτησε ο Ιπποκράτης σώζεται σήμερα ακέραιο.

 Ασθενής και θεραπευτής Οι ασθενείς δεν εξετάζονταν αμέσως, αλλά πρώτα κατέγραφαν οι ίδιοι τα συμπτώματα και τις παρατηρήσεις για την υγεία τους σε ειδικά δελτία και πρότειναν μόνοι τους την πιθανή θεραπεία τους

Ο Ιπποκράτης μελέτησε αυτά τα δελτία και αποκάλυψε τα μυστικά της «ιερατικής» ιατρικής στην αγορά της Κω. Ήταν το πρώτο «χτύπημα» εναντίον της σχολής της Κνίδου.

Η χαριστική βολή, όμως, του Ιπποκράτη, ήταν η ίδρυση της ιδιωτικής σχολής ιατρικής, στην οποία μπορούσε να μαθητεύσει όποιος ήθελε (χωρίς χρήματα,  βάση του όρκου.

 Έτσι, απάλλαξε την ιατρική από το μυστικισμό και τις δεισιδαιμονίες και ξεκίνησε την οργανωμένη διδασκαλία της.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Paediatric Virology in the Hippocratic Corpus, Ioannis N. Mammas, Demetrios A. Spandidos
Exp Ther Med. 2016 Aug; 12(2): 541–549. Published online 2016 Jun 3. doi: 10.3892/etm.2016.3420
 
In search of Hippocrates: a visit to Kos. A Sakula. J R Soc Med. 1984 Aug; 77(8): 682–688. doi: 10.1177/014107688407700814
 
Hippocrates and the Island of Cos. Ralph H. Major. Yale J Biol Med. 1941 Oct; 14(1): 1–11
 


Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ιστορία Ιατρικής: