Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Η2 υποδοχείς της ισταμίνης, οι

     H2 ipoδochIs tis istamInis    
H2 receptors

     Η2 ρισέπτορς    

Ερμηνεία:

Υποδοχείς της ισταμίνης που εντοπίζονται στα κύτταρα του γαστρικού βλεννογόνου, στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα, στα σιτευτικά κύτταρα, καθώς και στον εγκέφαλο. Οι Η2 υποδοχείς της ισταμίνης συνδέονται κυρίως με την G3 πρωτεΐνη και διεγείρουν μέσω αυτής το ενζυμικό σύστημα της αδενυλοκυκλάσης (ΑC), γεγονός, που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των ενδοκυττάριων επιπέδων του c-AMP και ενεργοποίηση της πρωτεϊνικής κινάσης Α (ΡΚΑ)

Η ισταμίνη που εκκρίνεται από τα εντεροχρωμιόφιλα κύτταρα διεγείρει τους Η2 υποδοχείς στα κύτταρα του γαστρικού βλεννογόνου. (Τσίντα Γ., ΓΑΛΗΝΟΣ 2004:46(6):564)].Ιδιαιτέρως οι H2 υποδοχείς της ισταμίνης  (H2R) συμμετέχουν κυρίως στην παραγωγή του γαστρικού οξέος, καθιστάμενοι κλασσικός φαρμακολογικός στόχος στη θεραπεια της νόσου  Zollinger-Ellisonτου γαστρικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Front Pharmacol. 2015 Mar 10;6:45. doi: 10.3389/fphar.2015.00045. eCollection 2015. Physiological implications of biased signaling at histamine H2 receptors. Alonso N , Zappia CD 2, Cabrera MDavio CAShayo CMonczor F2, Fernández NC.Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φυσιολογία,: