Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Η1 υποδοχείς της ισταμίνης, οι

     Η1 ipoδochi΄s tis istami΄nis    
H1 receptors

     Η1 ρισέπτορς    

Ερμηνεία:

H ισταμίνη ασκεί βιολογικά αποτελέσματα συνδεόμενη με και ενεργοποιώντας τέσσερις ευδιάκριτους υποδοχείς της που είναι συνδεδεμένοι με την πρωτεΐνη G, που μοιάζει με ροδοψίνη, ήτοι τον Η1 υποδοχέα της ισταμίνης, τον Η2 υποδοχέα της ισταμίνης, τον Η3 υποδοχέα της ισταμίνης και τον Η4 υποδοχέα της ισταμίνης. Ο κάθε υποδοχέας της ισταμίνης παράγει μια λειτουργική απόκριση, που η κάθε μία έχει τον δικό της μηχανισμό.

Oι H1 υποδοχείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.  Ο Η2 υποδοχέας αλληλεπιδρά με την  Gs για να ενεργοποιήσει την αδενυλυλ κυκλάση. Ο Η3 και Η4 υποδοχείς συνδέονται με τις Gi πρωτεΐνες και διεγείρουν τη  MAPK

 Οι υποδοχείς της ισταμίνης εντοπίζονται στο ενδοθήλιο, στα λεία μυϊκά κύτταρα, καθώς και στον εγκέφαλο. Συνδέονται κυρίως με την πρωτεΐνη Gq/11, διεγείροντας το ενζυμικό σύστημα PLC και παράγοντας  έτσι την τριφωσφορική ινοσιτόλη (IP3) και την διακυκλογλυκερόλη (DAG).

Οι ουσίες αυτές διεισδύουν στο κυτταρόπλασμα και μεταφέρουν το μήνυμα της ισταμίνης προς τα ενδότερα του κυττάρου, καθόσον η ισταμίνη αδυνατεί να διέλθει την κυτταρική μεμβράνη.

Η ΙΡ3 προκαλεί απελευθέρωση Ca2+  από το ενδοπλασματικό δίκτυο, ενώ η DAG επηρεάζει τη δραστηριότητα της πρωτεϊνικής κινάσης  C (PKC). Η αύξηση των Ca2+ στον ενδοκυττάριο χώρο πυροδοτεί τις βιολογικές απαντήσεις κάθε κυττάρου.

Μεταξύ των πολλών αντιδράσεων που γίνονται μέσω των Η1 υποδοχέων της ισταμίνης είναι και η συστολή των λείων μυϊκών ινών (βρογχόσπασμος) και των ενδοθηλιακών κυττάρων των αγγείων, η αυξημένη αγγειακή διαπερατότητα, απελευθέρωση ορμονών και η εγκεφαλική γλυκονεογένεση.

 Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Combinatorial Consensus Scoring for Ligand-Based Virtual Fragment Screening: A Comparative Case Study for Serotonin 5-HT3A, HistamineH1, and Histamine H4 Receptors. Schultes S, Kooistra AJ, Vischer HF, Nijmeijer S, Haaksma EE, Leurs R, de Esch IJ, de Graaf C. J Chem Inf Model. 2015 May 26;55(5):1030-44. 

 Biochem Biophys Res Commun. 2015 Mar 13;458(3):584-9. doi: 10.1016/j.bbrc.2015.02.009. Epub 2015 Feb 11.Involvement of the histamine H1 receptor in the regulation of sympathetic nerve activity. Murakami MYoshikawa TNakamura TOhba TMatsuzaki YSawamura DKuwasako KYanagisawa TOno KNakaji SYanai K.

 Histamine induces human lung fibroblast-mediated collagen gel contraction via histamine H1 receptor. Horie M, Saito A, Yamauchi Y, Mikami Y, Sakamoto M, Jo T, Nakajima J, Takizawa H, Nagase T, Kohyama T. Exp Lung Res. 2014 Jun;40(5):222-36.

 

 

 

 Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φυσιολογία,: